20 godina SDF-a

20 godina SDF-a

Dvadesetu godišnjicu rada obilježio je 14. decembra 2011. u Zagrebu Srpski demokratski forum (SDF) čije je osnivanje započeto, kako je istaknuo predsjednik SDF-a
Veljko Džakula, zbog opasnosti od rata i s ciljem da se kroz novu srpsku politiku u Hrvatskoj potakne dijalog i pronađu mirna rješenja za tadašnji konflikt.
Ono ružno ostaje iza nas, kao što iza nas ostavljamo rat i sve strahote koje je donio sa sobom - rekao je Džakula u Novinarskom domu, dodavši da je SDF kao nevladina organizacija civilnog društva za zaštitu ljudskih i prava nacionalnih manjina prvih ratnih godina pokušavala formulirati stav Srba koji su željeli demokratsku i građansku Hrvatsku- društvo jednakosti i ljudskih prava. Nakon rata SDF je radio na povratku i reintegraciji izbjeglica, pružao besplatnu pravnu pomoć, dijelio humanitarnu pomoć, organizirao zdravstvenu zaštitu, brinuo o ljudima u izbjegličkim centrima… SDF je izradio i studiju o položaju Srba u Hrvatskoj te podnosio ustavne tužbe, uključujući i onu o Zakonu o zemljištu te posljednje tri zbog neregularnosti izbornog procesa i stvaranja monopola u srpskoj zajednici, koje je Ustavni sud uvažio. Izaslanica hrvatskog predsjednika Zrinka Vrabec Mojzeš rekla je da je prije 20 godina trebalo imati hrabrosti i razuma da se krene u osnivanje udruge s pokušajem sprječavanja sukoba. Dodala je da je bogatstvo raznolikosti temelj Evropske unije u koju će ući sve zemlje regije.
Skupu su se obratili veleposlanik Republike Srbije u RH Stanimir Vukićević, koji je istakao značajan doprinos SDF-a u jačanju i zaštiti prava Srba u Hrvatskoj, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer govoreći o višegodišnjoj suradnji Savjeta i SDF-a na pitanjima zaštite i unapređenja prava manjina i medijskim projektima, te pročelnik Ureda gradonačelnika grada Zagreba Miro Laco, koji je, između ostalog,istaknuo da grad Zagreb podržava rad SDF-a i zbog činjenice da „SDF vodi brigu o malom čovjeku“. Skup je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Pogledajte foto galeriju