Motivacijski sastanak s Županijskim vijećem srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije – 4. travanja 2016. godine

20 godina SDF-a

U okviru Projekta "Civilno društvo za odgovorno upravljanje" koji Srpski demokratski forum Pakrac provodi u partnerstvu sa Centrom za mir Osijek kao nosiocem, te partnerima Informativno pravnim centrom iz Slavonskog Broda, nizozemskim PAX-om i Haškom Akademijom za lokalnu upravu održan je motivacijski sastanak s predstavnikom Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine gosp. Grozdanićem koji prate zapošljavanje manjina u tijelima lokalne samouprave i javnim institucijama.

Na sastanku se razgovaralo o diskriminaciji pri zapošljavanju pripadnika srpske nacionalne manjine na novou Požeško – slavonske županije. Prema informaciji g. Grozdanića koju je dobio od predstavnice HZZ-a Požega, tokom mjeseca siječnja 2016. godine na HZZ-u je bilo slobodnih 39 radnih mjesta za cijelo područje Požeško-slavonske županije.

Ovaj broj je neusporediv s brojem nezaposlenih osoba kojih je trenutno na području Županije 5.390. Uspoređujući ova dva broja dolazimo do zaključka da na području županije 138 nezaposlenih konkurira na jedno radno mjesto. Ako uzmemo u obzir da prednost pri zapošljavanju imaju branitelji, teško je očekivati da će u ovom mjesecu doći do zapošljavanja barem jednog pripadnika Srpske nacionalne manjine. Dogovoreno je ipak, bez obzira na minimalnu mogućnost zapošljavanja, Županijsko vijeće nastavi animirati svoje korisnike na iskorištavanje prava propisanih člankom 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pri podnošenju molbi za zapošljavanje.

Projekt "Civilno društvo za odgovorno upravljanje" se provodi zahvaljujući financijskoj podršci Europske unije iz programa IPA 2011 "Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje transparentnosti i dobrog upravljanja javne uprave u Hrvatskoj.