Krema od limuna

Ako volite okus i miris limuna, svakako pokušajte pripremiti ovu kremu jer će vas oduševiti baš kao i mene. Lemon curd ima jako finu teksturu, boju, miris i okus i može se pripremati sa svim citrusima

Lemon curd potječe iz Engleske, a radi se o finoj svilenkastoj kremi koja se priprema od jaja, šećera, citrusa i maslaca. Mislim da ne postoji ljubitelj slastica koji nije probao ili barem čuo za ovaj fini namaz. Ako volite okus i miris limuna, svakako pokušajte pripremiti ovu kremu jer će vas oduševiti baš kao i mene. Lemon curd ima jako finu teksturu, boju, miris i okus i može se pripremati sa svim citrusima, ali morate biti sigurni da nisu tretirani kemikalijama jer u kremu ide ribana korica. Također, može se pripremati i od bobičastog voća (malina, borovnica ili brusnica) te od manga ili pasiflore.

Kako sam nedavno od drage mi prijateljice dobila domaće, aromatične i neprskane limune, odmah mi je na pamet palo napraviti ovu slasnu kremu koju ću koristiti u pripremi kolača u narednih dva do tri tjedna. Naime, lemon curd možete čuvati u zatvorenoj staklenci do tri tjedna u hladnjaku.

Za pripremu ove kreme trebat će vam dvije posude, jedna za vodu i druga za kuhanje kreme na pari. Bitno je da vam voda u donjoj posudi ne ključa jako i da dno posude u kojoj kuhate kremu ne dodiruje ključalu vodu jer bi se jaja mogla zgrušati. Ukoliko vam se i dogodi da se stvore grudice, jednostavno kuhanu kremu protisnite kroz sito i moći ćete ju koristiti u kolačima. Prije pripreme kreme izvadite sve sastojke da se temperiraju na sobnoj temperaturi i da maslac omekša.

 

Sastojci:

1 cijelo jaje

5 žumanjaka

180 g šećera

150 ml soka od limuna

korica od 2 limuna (obavezno netretirana)

prstohvat soli

120 g maslaca

 

Priprema:

Operite i osušite limune. Iscijedite ih da dobijete cca 150 ml soka te naribajte koricu. Pri ribanju pazite da ne stavljate bijeli dio jer on daje gorčinu. U posudu stavite vodu i pustite da zavrije. Dok voda zavrije, pripremite sastojke za kuhanje kreme. Jaje, žumanjke, malo soli i šećer kratko pjenasto izmiješajte te stavite na paru da se zagrijava. Kada se smjesa zagrijala i šećer otopio, dodajte maslac, limunov sok i koricu. Smjesu cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Kuhajte na pari nekih 20 minuta cijelo vrijeme miješajući.

Krema će se zgusnuti poput pudinga. Kuhana je kada ostaje trag (pređite žličicom i kada se krema ne spaja već ostaje trag, gotova je). Ako ćete kremu koristiti isti dan, posudu s kremom stavite u posudu s hladnom vodom i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica. Ja sam je spremila u sterilizirane staklenke (poput pekmeza), odmah zatvorila i spremila u hladnjak. Kada otvorite staklenku, potrošite kremu unutar tri dana. Od ove količine sastojaka dobila sam dvije male staklenke kreme.

Kremu možete koristiti u pripremi raznih pita, kolača, torti, s njom spajati keksiće ili je poslužiti kao desert uz tučeno slatko vrhnje.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović