Значај платформе е-Грађани

Од 03. маја 2021. грађанима је на располагању нови портал е-Грађани на којем су услуге за грађане и пословне кориснике обједињене на једном мјесту. Портал могу користити сви хрватски држављани, дигитални номади и сви страни држављани с боравиштем у РХ.

У систем е-Грађани може се пријавити путем 25 различитих врста вјеродајница, а те могућности искористило је више од милион и 360 хиљада корисника.

Систем нуди 95 различитих врста услуга у подручјима породица и живот, правна држава и сигурност, одгој и образовање, промет и возила, активно грађанство, права потрошача, финанције и порези, здравље, рад, пословање, становање и околиш те хрватски бранитељи. Број услуга константно се повећава како би се модернизирала, поједноставила и убрзала комуникација грађана и јавне управе те избјегли редови на шалтерима, чекања и застоји у комуникацији.

Крајем 2021. (13. — 26.09.2021.) на попису становништва сви е-Грађани имат ће могућност да сами попишу себе и све чланове својег кућанства користећи управо овај систем. То ће грађанима омогућити потпуну слободу у изјашњавању око припадности било којем својем идентитету, потпуну приватност те самостално одређивање времена када ће се пописати (унутар законом заданог оквира).

Више информација о услугама које нуди систем е-Грађани те о могућностима приступања истом можете пронаћи на страници gov.hr.