Радна акција у Вргинмосту (‘Банија је наша кућа’)

У складишту Српског народног вијећа у Вргинмосту организирана је радна акција слагања прехрамбених, хигијенских и дјечјих пакета за банијско становништво страдало у потресима. Спаковано је око 1000 пакета које ће активисти СНВ-а, у оквиру акције ‘Банија је наша кућа’, дијелити по терену у наредним данима.

Пакете је паковало педесетак младих људи из Славоније, Барање, Сријема, са Кордуна, из Бања Луке, Загреба, Пригорја, Далмације, Истре и са Баније. Дио њих био је на Банији одмах након потреса. Поправљали су кровове, извлачили ствари из порушених кућа, дијелили хуманитарну помоћ, пријављивали штету, дојављивали потребе, смијали се и плакали с људима који су то овдје навикли радити и кад имају све и кад без свега остану.

У акцији су учествовали чланови Академског удружења српске омладине ‘Јосиф Руњанин’ из Вуковара, омладинске организације СДСС-а у Вуковару и Омладинске мреже Срба у Хрватској.

Велика хуманитарна акција Српског народног вијећа ‘Банија је наша кућа’ и даље траје. Прикупљају се храна, хигијенске потрепштине, возила, грађевински материјал, новац, ствари за дјецу, бијела техника, намјештај, гумене чизме и још много тога. На страницама СНВ-а налазе се сви детаљи акције.