Срби и попис становништва

У септембру и октобру 2021. године одржат ће се попис становништва Републике Хрватске. Пописују се физичке особе које су држављани РХ, страни држављани и особе без држављанства које имају пребивалиште у РХ те особе које у референтном тренутку Пописа имају боравиште у РХ.

Изјашњавање о питањима попут националне и вјерске припадности је слободно и анонимно, а о резултатима пописа овисит ће и многа права која остварује српска заједница (двојезичност; право на замјеника градоначелника, начелника или жупана; право на представнике у вијећима и скупштинама и сл.).

Свако има право одабрати како ће се изјаснити, али само изјашњавање као Српкиња или Србин у смислу националности гарантира српској заједници задржавање наведених колективних права, како на локалној, тако и на државној разини.

Остала питања везана уз мањинске посебности су:
– матерински језик: нпр. српски
– вјера: нпр. православље
– вјерска заједница: нпр. Српска православна црква

Националне мањине имају могућност приступити огледном примјеру Пописног упитника на језику националних мањина (укупно 21 језик националних мањина) али је одговоре у Пописном упитнику потребно давати на хрватском језику и латиничном писму.

Српско народно вијеће, Заједничко веће општина, СКД „Просвјета“, СПД „Привредник“ и Српски демократски форум учествују у заједничкој акцији српских организација у Хрватској у којој се грађане настоји информисати о начинима проведбе пописа становништва у Хрватској те потакнути и охрабрити да се приликом проведбе пописа слободно изјасне о својој националној, вјерској, језичној, социјалној и свакој другој припадности.

Све информације о начинима укључивања у проведбу пописа становништва, информације о самом попису те помоћ у случају неправилности приликом проведбе пописа могу се добити на сљедећим адресама:

СНВ 01 4886 368
ЗВО 032 422 750
info@e-srbin.hr
www.e-srbin.hr
www.popis2021.hr