Osnovne informacije o Popisu stanovništva 2021.

Prvi put do sada popis stanovništva u Republici Hrvatskoj provest će se na dva načina:

  • od 13. do 26. septembra 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sistem e-Građani
  • od 27. septembra 2021. do 17. oktobra 2021. klasičnim popisivanjem koje obavljaju popisivači putem osobnog intervjua sa stanovništvom koje se nije samostalno popisalo u prvoj fazi

Popis se provodi prema stanju na dan 31. avgusta 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa.

U procesu samopopisivanja građani imaju mogućnost digitalnim putem ispuniti upitnike o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva.

U fazi terenskog popisivanja svaki popisivač bit će zadužen za određene popisne krugove. Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke zemlje u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u zemlji prema strogo određenim međunarodnim definicijama. To je metodološki okvir koji zemlje moraju obavezno primijeniti u popisivanju kako se ne bi udvostručivalo stanovništvo i kako jedna osoba ne bi bila uključena u ukupno stanovništvo više zemalja.

Popis se temelji na izjavi. Popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana. Popisivači ne smiju imati djelomično ili potpuno ispunjene upitnike prilikom dolaska u domaćinstvo, niti smiju građanima sugerirati kako da se izjasne. Svi podaci u popisu su anonimni. Nitko ne može saznati detalje o pojedincima, nego samo opću sliku.

Dodatne informacije o popisu mogu se naći na stranici popis2021.hr.