Bundevijada je manifestacija koja se u Vrbovskom održava više od 20 godina i na njoj možete kušati raznovrsnu domaću hranu s naglaskom na bundevu, tikvu ili buču. Osim što je bundeva u centru zbivanja, održava se i bogat kulturno-umjetnički program, a mnoštvo izlagača na svojim štandovima nudi razne proizvode koje možete kupiti. Predivan je to šušur i izvrsna prilika za posjet Gorskom kotaru u ovo jesensko, najljepše doba kada sve pršti od boja, okusa i mirisa.
U natjecateljskom dijelu Bundevijade bira se najteža, najmanja i najzanimljivija bundeva. Također se biraju i najbolje slatko te najbolje slano jelo od bundeve. U tim izborima svi imaju priliku sudjelovati i pokazati svoje umijeće u kuhinji. Maštovitost recepata i jela od bundeve me oduševi svake godine i vjerujte, nema toga što se s bundevom ne može pripremiti.
Na prošloj Bundevijadi sam uz pomoć drage Martine Validžić pripremala ovu juhu od bundeve (koju inače obožavam) pa vam pišem recept za nju. Ova juha je bogata sastojcima, a zagrijat će vam i dušu i tijelo svojim okusom, mirisom i bojom. Prava je jesenska poslastica koju možete poslužiti uz prepečeni kruh ili hrskave krekere.
Sastojci (za otprilike 4 osobe):
1 manja hokaido tikva
1 do 2 manje glavice žutog luka
1 do 2 mrkve
četvrt korijena celera
1 jabuka
1 do 2 režnja češnjaka
1 srednji krumpir
3 do 4 dl temeljca i još vode ukoliko je potrebno
1 dl bijelog vina
sol i papar
čili papričica (možete izostaviti ako ne volite ljuto)
muškatni oraščić
komadić svježeg đumbira
prstohvat majčine dušice
maslinovo ulje
bučino ulje i sjemenke
žlica jabučnog octa
Priprema:
U posudu stavite par žlica maslinovog ulja pa dodajte nasjeckan luk, mrkvu i korijen celera. Pirjajte bez podlijevanja da se povrće lagano karamelizira pa mu dodajte protisnuti češnjak, majčinu dušicu i nasjeckanu jabuku. Još malo pirjajte te kada češnjak zamiriši, zalijte vinom i pustite da malo prokuha. Zatim dodajte dio temeljca. Ukoliko volite ljuto, dodajte i čili papričicu.
Hokaido tikvu ne morate guliti nego je samo operite i prepolovite pa očistite od sjemenki. Narežite je na kockice isto kao i krumpir pa dodajte u lonac i sve zalijte ostatkom temeljca i vodom. Neka lagano kuha uz povremeno miješanje.
Pri kraju kuhanja dodajte naribani đumbir, sol, papar i muškatni oraščić. Kada su krumpir i tikva omekšali, smiksajte juhu u blenderu ili izradite štapnim mikserom pa vratite na laganu vatru. Dolijte još vode ako je pregusto. Po želji i ukoliko nedostaje kiseline, dodajte malo octa i kuhajte još nekih deset minuta.
Gotovu juhu polijte bučinim uljem i pospite tostiranim sjemenkama bundeve pa uživajte svim čulima.
Dobar tek!
piše Valentina Vukadinović