Старинска пита од мака и сира

Горски котао вам у овом броју доноси старинску питу од прхког тијеста, мака и сира, колач који ће вас подсјетити на неке давно заборављене окусе и мирисе те засладити дан. Прије израде је потребно намирнице оста-вити ван хладњака да се темперирају на собну температуру. Када радим пите, увијек користим или само оштро пшенично брашно или помијешам пола глатко, пола оштро. Тајна прхке коре за питу је да се тијесто не смије превише мијесити јер топлина руку топи масноћу. Тијесто треба одлежати у хладњаку сат или два прије израде колача, а у њему користимо маслац или, попут наших бака, домаћу маст.

Састојци за тијесто

125 г глатког пшеничног брашна
125 г оштрог пшеничног брашна
150 г масти или маслаца
3 жумањка
2 жлице шећера
1 жлица киселог врхња
1 ванилин шећер
мало рибане лимунове корице
пола прашка за пециво
прстохват соли

За надјев од сира

500 г свјежег, меког сира
130 г шећера
2 жлице киселог врхња
корица рибаног лимуна
3 бјелањка
3 жлице гриза

За надјев од мака

200 г мљевеног мака
120 г шећера
1 ванилин шећер
8 жлица млијека

Припрема

Најприје припремите тијесто. У дубљу здјелу просијте обје врсте брашна с прашком за пециво. Додајте маст или омекшали маслац нарезан на листиће те рукама размрвите у мрвичасту смјесу. Додајте мало соли, шећер, ванилин шећер, лимунову корицу те врхње и жумањке. Кратко измијесите да се састојци споје у глатко тијесто. Куглу тијеста поди-јелите на два дијела. Један дио ставите у замрзивач, тај служи за горњи слој који се нариба. Други дио ставите у хладњак на неких сат времена. За то вријеме припремите надјев од мака. Загријте млијеко и прелијте преко мака и шећера те оставите да се охлади.

Када се тијесто одморило, припре-мите надјев од сира. Израдите снијег од бјелањака и мрву соли. Меки сир и врхње помијешајте са шећером, корицом лимуна и гризом. Лагано умијешајте снијег од бјелањака. Овај надјев је добро направити нетом прије слагања пите да вам се бје-лањци не слегну.

Укључите пећницу на 180 ступњева. На папиру за печење разваљајте ти-јесто које је стајало у хладњаку тако да приближно буде димензијама калупа за печење. Ја сам пекла у ка-лупу за торте (промјера 26 цм), али можете и у четвртастој тепсији или округлој форми за пите. Премјестите кору у калуп заједно с папиром. Обрежите вишак тијеста. Од тог виш-ка сам направила украсе, а можете га оставити у замрзивач па нарибати скупа с остатком тијеста на врх.

Разваљано тијесто набоцкајте вилицом. Да вам се надјев од мака не би одвајао можете тијесто премазати пекмезом по жељи. Мој је домаћи од марелице и дао је баш фин киселкасти тон колачу. На тијесто ставите надјев од мака и поравнајте. На мак ставите надјев од сира. Тијесто из замрзивача нарибајте на крупни рибеж по врху пите.

Питу пеците око 40 до 50 мин, овисно о дебљини слојева и вашој пећници док не порумени. У већем калупу ће бити тањи слојеви па припазите да вам се не пресуши.

Добар тек!

пише Валентина Вукадиновић