Gorski kotao vam u ovom broju donosi starinsku pitu od prhkog tijesta, maka i sira, kolač koji će vas podsjetiti na neke davno zaboravljene okuse i mirise te zasladiti dan. Prije izrade je potrebno namirnice osta-viti van hladnjaka da se temperiraju na sobnu temperaturu. Kada radim pite, uvijek koristim ili samo oštro pšenično brašno ili pomiješam pola glatko, pola oštro. Tajna prhke kore za pitu je da se tijesto ne smije previše mijesiti jer toplina ruku topi masnoću. Tijesto treba odležati u hladnjaku sat ili dva prije izrade kolača, a u njemu koristimo maslac ili, poput naših baka, domaću mast.
Sastojci za tijesto
125 g glatkog pšeničnog brašna
125 g oštrog pšeničnog brašna
150 g masti ili maslaca
3 žumanjka
2 žlice šećera
1 žlica kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
malo ribane limunove korice
pola praška za pecivo
prstohvat soli
Za nadjev od sira
500 g svježeg, mekog sira
130 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
korica ribanog limuna
3 bjelanjka
3 žlice griza
Za nadjev od maka
200 g mljevenog maka
120 g šećera
1 vanilin šećer
8 žlica mlijeka
Priprema
Najprije pripremite tijesto. U dublju zdjelu prosijte obje vrste brašna s praškom za pecivo. Dodajte mast ili omekšali maslac narezan na listiće te rukama razmrvite u mrvičastu smjesu. Dodajte malo soli, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu te vrhnje i žumanjke. Kratko izmijesite da se sastojci spoje u glatko tijesto. Kuglu tijesta podi-jelite na dva dijela. Jedan dio stavite u zamrzivač, taj služi za gornji sloj koji se nariba. Drugi dio stavite u hladnjak na nekih sat vremena. Za to vrijeme pripremite nadjev od maka. Zagrijte mlijeko i prelijte preko maka i šećera te ostavite da se ohladi.
Kada se tijesto odmorilo, pripre-mite nadjev od sira. Izradite snijeg od bjelanjaka i mrvu soli. Meki sir i vrhnje pomiješajte sa šećerom, koricom limuna i grizom. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Ovaj nadjev je dobro napraviti netom prije slaganja pite da vam se bje-lanjci ne slegnu.
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Na papiru za pečenje razvaljajte ti-jesto koje je stajalo u hladnjaku tako da približno bude dimenzijama kalupa za pečenje. Ja sam pekla u ka-lupu za torte (promjera 26 cm), ali možete i u četvrtastoj tepsiji ili okrugloj formi za pite. Premjestite koru u kalup zajedno s papirom. Obrežite višak tijesta. Od tog viš-ka sam napravila ukrase, a možete ga ostaviti u zamrzivač pa naribati skupa s ostatkom tijesta na vrh.
Razvaljano tijesto nabockajte vilicom. Da vam se nadjev od maka ne bi odvajao možete tijesto premazati pekmezom po želji. Moj je domaći od marelice i dao je baš fin kiselkasti ton kolaču. Na tijesto stavite nadjev od maka i poravnajte. Na mak stavite nadjev od sira. Tijesto iz zamrzivača naribajte na krupni ribež po vrhu pite.
Pitu pecite oko 40 do 50 min, ovisno o debljini slojeva i vašoj pećnici dok ne porumeni. U većem kalupu će biti tanji slojevi pa pripazite da vam se ne presuši.
Dobar tek!
piše Valentina Vukadinović