Moja ljubav s prirodnim kvasom ili starterom traje više od tri godine, a čini mi se da još uvijek imam toliko toga za naučiti i isprobati. Sva dizana tijesta pripremam s mojim kvasom koji sam od milja nazvala Goranka, a održavam ga oko tri i pol godine. Goranku često poklanjam svima koji žele probati takvu pripremu tijesta. U prijašnjim tekstovima sam pisala o procesu stvaranja kvasa pa ukoliko ste ljubitelji pečenja s tim čudom prirode, evo recepta za peciva koja sam nedavno pripremala za jedno druženje. Peciva su prekrasno meka i savršena su za burgere ili sendviče, a djeca će ih obožavati.
Ova peciva s prirodnim kvasom se pripremaju dva dana, ali neka vas to ne obeshrabri jer priprema nije komplicirana i samo traži malo vještine i puno vremena i strpljenja. Osim prirodnog kvasa, koristila sam i jednu vrstu paste ili pudinga koja se zove tangzhong. Radi se o smjesi brašna i mlijeka koja se skuha i ima konzistenciju pudinga, a služi kao ovlaživač tijesta i zbog nje peciva budu meka i dugo svježa.
Najprije skuhajte pastu:
100 g mlijeka
20 g glatkog pšeničnog brašna
Kuhajte na laganoj vatri i miješajte dok se ne zgusne poput pudinga. Prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se ohladi.
Za tijesto:
400 g brašna za dizana tijesta
10 g šećera
15 g meda
150 g mlakog mlijeka
110 g prirodnog čvrstog kvasa osvježenog dan ranije
2 jaja
10 g soli
Sva količina paste od mlijeka i brašna
60 g mekanog maslaca
Ovakvu vrstu tijesta radim uz pomoć miksera i spiralnog nastavka za tijesto. U zdjelu stavite mlako mlijeko, jaja, kvas, brašno, šećer, med, pastu od mlijeka i brašna te sol. Mijesite dok ne postane glatko pa pokrijte. Nakon 15 minuta umijesite maslac i mijesite nekoliko minuta dok tijesto ne postane sjajno i elastično. Prekrijte i stavite na dizanje (stavila sam na 28 stupnjeva otprilike četiri sata). Bitno je da bude na toplome i idealna temperatura je između 24 i 28 stupnjeva.
Nakon nekoliko sati, kada vidite da je dizanje krenulo, spremite tijesto u hladnjak preko noći na hladnu fermentaciju. U procesu hladne fermentacije se razvija taj specifičan okus.
Ujutro oblikujte kuglice (vagala sam komadiće tijesta i moje su cca 125 do 130 g svaka), zategnite ih da površina bude glatka i slažite na lim obložen papirom za pečenje. Prekrijte prozirnom folijom i stavite na toplo dok se ne udvostruče. To će trajati opet nekoliko sati. Premažite umućenim jajetom i pospite sezamom. Pecite 15 do 20 minuta na 220 stupnjeva.
Dobar tek!
piše Valentina Vukadinović