Божански колачи од сира

У старој, красописом писаној биљежници с почетка 20. стољећа пронашла сам рецепт под насловом Колачи од сира. Колачи су пуњени домаћим пекмезом од марелице (теглицу сам сакрила у смочницу још прошле сезоне да имам баш за овакве ситуације). Ријеч је о предивном старинском колачу од тијеста које се припрема са свјежим сиром и маслацем. Користила сам домаћи, свјежи крављи горански сир.

Окус и мирис ових колача је божански, попут оних трокута из пекарнице, само још бољи. Рецепт је записан красописом на истргнутом листу папира и уметнут у биљежницу са старим рецептима, но изгледа и ђелује старији од осталих. Што више проучавам ове старе биљежнице с рецептима, пронађене у ладици писаћег стола, све више ме одушевљавају. Враћају ме у дане ђетињства, дане моје баке у Лици, у мирис домаће кухиње и буде носталгију. Одмах вам напомињем, направите дуплу дозу јер ови слатки трокути ће вам нестати у трену.

Тијесто је меко и податно за обликовање. Ароматизирала сам га лимуновом корицом па ми је кућа још увијек мирисна због овог десерта. Идући пут ћу их покушати припремити с неким другим пуњењем, можда с неким свјежим воћем попут малина или боровница, а ишло би и пуњење од мака или ораха попут онога за маковњачу или орехњачу. У запису домаћица наводи да се пеку ‘код јаке ватре’ и не наводи вријеме печења па сам импровизирала. Овај колач од сира се брзо припрема, а може се јести и топао.

Састојци

150 г маслаца
150 г свјежег сира
150 г глатког брашна
50 г шећера
1 жумањак
прстохват соли
пар жлица хладне воде (уколико вам је смјеса пресуха, овисно какав сир имате)
нарибана корица лимуна
пекмез од марелице (за пуњење)

Припрема

У просијано брашно додајте прстохват соли и нарибајте хладни маслац па размрвите смјесу рукама. Добит ћете пјесковиту, мрвичасту смјесу. У смјесу додајте израђени свјежи сир, шећер, жумањак и, ако је потребно, пар жлица хладне воде. Можете нарибати и мало лимунове корице. Замијесите глатко тијесто па га премјестите на брашном посуту даску. Још га мало премијесите па додајте још мало брашна уколико вам се смјеса лијепи. Обликујте куглу коју прекријте чистом крпом те оставите отприлике пола сата да тијесто одмори.

Када се тијесто одморило, разваљајте га у велики четверокут (не предебело нити претанко) па оштрим ножем или котачићем изрежите квадрате (цца осам пута осам центиметара). На сваки квадрат ставите жличицу пекмеза. Преклопите супротне врхове у облик трокута па вилицом притисните рубове да вам пекмез не исцури код печења. Трокуте слажите на лим обложен масним папиром.
Укључите пећницу на 200 ступњева и пеците трокуте док мало не порумене (неких 15 – 20 минута). Уколико волите, поспите их шећером у праху када су млаки.

Од ове количине састојака добила сам 24 трокута.

Добар тек!

пише Валентина Вукадиновић