Božanski kolači od sira

Riječ je o predivnom starinskom kolaču od tijesta koje se priprema sa svježim sirom i maslacem. Koristila sam domaći, svježi kravlji goranski sir

U staroj, krasopisom pisanoj bilježnici s početka 20. stoljeća pronašla sam recept pod naslovom Kolači od sira. Kolači su punjeni domaćim pekmezom od marelice (teglicu sam sakrila u smočnicu još prošle sezone da imam baš za ovakve situacije). Riječ je o predivnom starinskom kolaču od tijesta koje se priprema sa svježim sirom i maslacem. Koristila sam domaći, svježi kravlji goranski sir.

Okus i miris ovih kolača je božanski, poput onih trokuta iz pekarnice, samo još bolji. Recept je zapisan krasopisom na istrgnutom listu papira i umetnut u bilježnicu sa starim receptima, no izgleda i djeluje stariji od ostalih. Što više proučavam ove stare bilježnice s receptima, pronađene u ladici pisaćeg stola, sve više me oduševljavaju. Vraćaju me u dane djetinjstva, dane moje bake u Lici, u miris domaće kuhinje i bude nostalgiju. Odmah vam napominjem, napravite duplu dozu jer ovi slatki trokuti će vam nestati u trenu.

Tijesto je meko i podatno za oblikovanje. Aromatizirala sam ga limunovom koricom pa mi je kuća još uvijek mirisna zbog ovog deserta. Idući put ću ih pokušati pripremiti s nekim drugim punjenjem, možda s nekim svježim voćem poput malina ili borovnica, a išlo bi i punjenje od maka ili oraha poput onoga za makovnjaču ili orehnjaču. U zapisu domaćica navodi da se peku ‘kod jake vatre’ i ne navodi vrijeme pečenja pa sam improvizirala. Ovaj kolač od sira se brzo priprema, a može se jesti i topao.

Sastojci

150 g maslaca
150 g svježeg sira
150 g glatkog brašna
50 g šećera
1 žumanjak
prstohvat soli
par žlica hladne vode (ukoliko vam je smjesa presuha, ovisno kakav sir imate)
naribana korica limuna
pekmez od marelice (za punjenje)

Priprema

U prosijano brašno dodajte prstohvat soli i naribajte hladni maslac pa razmrvite smjesu rukama. Dobit ćete pjeskovitu, mrvičastu smjesu. U smjesu dodajte izrađeni svježi sir, šećer, žumanjak i, ako je potrebno, par žlica hladne vode. Možete naribati i malo limunove korice. Zamijesite glatko tijesto pa ga premjestite na brašnom posutu dasku. Još ga malo premijesite pa dodajte još malo brašna ukoliko vam se smjesa lijepi. Oblikujte kuglu koju prekrijte čistom krpom te ostavite otprilike pola sata da tijesto odmori.

Kada se tijesto odmorilo, razvaljajte ga u veliki četverokut (ne predebelo niti pretanko) pa oštrim nožem ili kotačićem izrežite kvadrate (cca osam puta osam centimetara). Na svaki kvadrat stavite žličicu pekmeza. Preklopite suprotne vrhove u oblik trokuta pa vilicom pritisnite rubove da vam pekmez ne iscuri kod pečenja. Trokute slažite na lim obložen masnim papirom.
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i pecite trokute dok malo ne porumene (nekih 15 – 20 minuta). Ukoliko volite, pospite ih šećerom u prahu kada su mlaki.

Od ove količine sastojaka dobila sam 24 trokuta.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović