Brittney koju se ne spašava

Zašto američke vlasti ne zapnu jače u borbi za jednu od najboljih sportašica svijeta, čiji je krimen što je u prtljazi nosila lijek? Zašto se ovom prilikom ne iskazuju u srazu s najdražim im neprijateljima Rusima? Za početak, zato što je Griner žena, i to crna žena

Brittney Griner (Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters/PIXSELL)

Ruski sud odbio je krajem oktobra žalbu jedne od najboljih svjetskih košarkašica, Amerikanke Brittney Griner. Griner je u februaru uhićena na aerodromu u Moskvi, nakon što je u njenoj prtljazi pronađeno manje od grama ulja kanabisa. U augustu je proglašena krivom za posjedovanje i krijumčarenje droge i osuđena na devet godina zatvora. Kazna je odbijanjem žalbe potvrđena, a ruski državni tužitelj nazvao je novu odluku suda pravednom.

Griner je ranije priznala krivnju i ispričala se zbog unošenja zabranjene supstance u Rusiju, a objasnila je kako ulje kanabisa koristi u zdravstvene svrhe, radi kronične boli, te ima i medicinsku dokumentaciju koja to potvrđuje. Radi se o jednoj od najboljih košarkašica WNBA lige i osvajačici olimpijskih zlata. Uz svoj WNBA klub Phoenix Mercury, od 2014. igra u Europi za ruski klub UMMC Ekaterinburg s kojim je četiri puta bila prvakinja Europe. I dok je lani uspješno završila kampanja za oslobađanje pjevačice Britney Spears, u skoro deset mjeseci, koliko je iza rešetaka u Rusiji Brittney s jednim t više u imenu, nikakva se poštena prašina oko njenog slučaja nije ni pokušala ni uspjela dići.

Ranije se nagađalo da bi izricanje presude Griner moglo otvoriti put razmjeni zatvorenika između Rusije i SAD-a. U paketu zamjene za Viktora Bouta, jednog od najvećih trgovaca oružjem na svijetu koji trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u, išli bi Griner i bivši američki marinac Paul Whelan, koji je u Rusiji pritvoren pod optužbom za špijunažu.

Presuda je Griner izrečena u augustu, a od razmjene još uvijek ništa. Američki predsjednik Joe Biden tu i tamo samo kratko napomene da je Washington u „stalnom kontaktu“ s Rusijom kako bi izvukli Griner i druge zatvorenike.

Grinerina supruga Cherelle Griner medijima je ovih dana poručila da je Brittney taokinja ruske vlade, ali i nemara američke politike. Dodala je da ne zna ima li u njoj još dovoljno snage da gura dalje, jer se u hladnoći ruskog pržuna osjeća potpuno usamljeno i zaboravljeno. Iz Grinerinog pravnog tima potvrdili su početkom novembra da je premještena iz zatvora u blizini Moskve u „udaljenu zatvorsku koloniju“ kojoj se ne zna točna lokacija. Nagađa se da se radi o ženskoj kaznenoj koloniji IK-2 u selu Yavas u Mordoviji, petstotinjak kilometara udaljenom od Moskve.

Zašto američke vlasti ne zapnu jače u borbi za jednu od najboljih sportašica svijeta, čiji je krimen što je u prtljazi nosila lijek? Zašto se ovom prilikom ne iskazuju u srazu s najdražim im neprijateljima Rusima? Za početak, zato što je Griner žena, i to crna žena. Nadalje, zato što je (bila) glasna. Godinama je otvoreno gej, protivila se sviranju nacionalne himne prije sportskih događaja, kritizirala američku politiku, sudjelovala u Black Lives Matter prosvjedima, nosila ime ubijene mlade crnkinje Breonne Taylor na svome dresu, poručivala ljudima da ne šute, da se aktiviraju. Iz očišta američke političke vrhuške, pa čak i one demokratske, Brittney Griner nije dobra Amerikanka.

U ruskim zatvorima muške se zatvorenike obično tjera da se „malo zabavljaju“ obradom drva ili zavarivanjem, a zatvorenice da „ubijaju vrijeme“ šivajući odjeću, ponajviše uniforme za vojsku ili policiju. Dok njeni odvjetnici smišljaju nove žalbe, Grinerini će prsti vjerojatno prebirati po plavoj tkanini – nije da ih već nema dosta, ali to bi mogao biti još jedan razlog da iz sveg srca zamrzi domovinu. Onu kojoj su pjevali da je zemlja slobodnih i dom hrabrih, dok je ona sjedila u svlačionici.

piše Ivana Perić