Čokoladni kolač s jagodama

Kolač se sastoji od kakao biskvita, a sočnost mu daje kiselo vrhnje. Krema je čokoladna uz dodatak krem sira, a sve je dopunjeno sočnim jagodama

Čokolada i jagode su savršen par jer jagode daju svježinu i aromu, a čokolada slatkoću i puninu okusa. Nije ni čudo da se često nađu zajedno u desertima pa sam ih spojila u ovaj osvježavajući čokoladni kolač. Ovaj recept možete pripremiti i kao tortu i peći u okruglom kalupu. Još ako možete nabrati šumske jagode, ovaj kolač će biti slastica kojom ćete osvojiti srca. Ukoliko niste ljubitelj jagoda, možete staviti banane ili maline. Kolač se sastoji od kakao biskvita, a sočnost mu daje kiselo vrhnje. Krema je čokoladna uz dodatak krem sira i slatkog vrhnja, a sve je dopunjeno sočnim jagodama.

 

Sastojci za biskvit:

5 jaja

150 g šećera

130 g brašna (pola oštro, pola glatko)

2 žlice kakao praha

2 žlice punomasnog kiselog vrhnja

1 žličica ekstrakta vanilije ili ostrugana mahuna vanilije

1 žličica praška za pecivo

Upalite pećnicu na 170 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa istucite čvrst snijeg. U drugoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom da postanu svijetli i pjenasti. Mutite dok se šećer posve ne otopi. Smjesi šećera i žumanjaka dodajte kiselo vrhnje i sjedinite smjesu. Pomiješajte brašno, prosijte kakao i dodajte tome prašak za pecivo pa sve skupa pomiješajte. Žlicom pomalo stavljajte u smjesu žumanjaka i šećera i mutite da se sve sjedini. Na kraju u tu smjesu ručno umiješajte snijeg. Ovako pripremljenu smjesu istresite u lim obložen papirom za pečenje. Moj je bio dimenzije 28 puta 46 cm. Biskvit pecite oko 20 minuta ili dok čačkalica kojom bocnete biskvit ne izađe suha. Prekrijte krpom i ostavite da se ohladi.

 

Za kremu:

300 g tamne čokolade

250 ml vrhnja za šlag

300 g krem sira

500 do 600 g jagoda

Čokoladu i vrhnje za šlag otopite na pari i ostavite da se ohladi. Kada je ohlađeno, izradite smjesu mikserom te umiješajte krem sir da dobijete glatku kremu. Biskvit presijecite poprijeko da dobijete dvije kore. Donju koru premažite trećinom kreme pa posložite oprane, očišćene i osušene jagode (stavila sam cijele, a možete ih i nasjeckati). Jagode prekrijte drugom trećinom kreme pa stavite drugu koru i sve premažite ostatkom kreme.

 

Za ukrašavanje:

250 ml slatkog vrhnja

50 g šećera u prahu

nekoliko lijepih jagoda

listići mente ili matičnjaka

čokoladne strugotine

Umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu da dobijete čvrst šlag. Ukrasite kolač te posložite nekoliko lijepih jagoda i dodajte par listića mente ili matičnjaka. Možete još posuti i čokoladnim strugotinama. Kolač ohladite, a prije posluživanja ga ostavite oko 15 minuta na sobnoj temperaturi jer se ljepše reže. Uživajte u ovoj slastici s nekim koga volite.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović