Црвени картон за злостављаче

Фудбалерке из САД-а, Венецуеле и Аустралије последњих су недеља проговориле о сексуалном узнемиравању и злостављању које су доживеле у футбалској индустрији. Двадесет и четири играчице фудбалске репрезентације Венецуеле, укључујући познату нападачицу мадридског Атлетика, Деyну Кастеланос, објавиле су како су годинама биле „физички, психички и сексуално“ злостављане од стране бившег изборника женске репрезентације Венецуеле Кеннетха Зсеремете.

Њихова објава уследила је недуго након што су играчице NWSL-а, америчке националне фудбалске лиге за жене, оптужиле тренера клуба „Nort Karolina Courage“ Паула Рилеyја да је сексуално узнемиравао више играчица. Повереница NWSL-а Лиса Баирд поднела је оставку након тврдњи играчица да се лига досад није бавила пријавама за сексуално узнемиравање, а привремено су одгођене утакмице и такмичења.

Бивше играчице NWSL-а Шенејд Фарелy и Мана Шим рекле су да их је злостављао Рилеy, који је након ових открића добио отказ. „Штета по моје самопоуздање, начин на који сам видела себе, како сам приступала животу, била је огромна. С тим долази много губитака и ствари које нећу моћи вратити. Веће је од спорта. Овде се ради о сигурности у нашим животима и нашим телима, а играчице то заслужују, сви то заслужујемо“, поручила је Фарелy у једном од недавних јавних иступа. У свом особном обраћању америчким играчицама се за храброст и потицање других да проговоре о насиљу захвалила и Кастеланос, која је једна од најпознатијих женских фудбалских звезда Латинске Америке. Играла је и универзитетски фудбал у САД-у и проглашена је једном од најбољих светских играчица 2017. године.

У заједничком обраћању играчице Венецуеле написале су да се злостављање догађало од 2013. до 2017. године, када је Зсеремета смењен с места тренера репрезентације до 20 година, а службени разлог саопштен јавности тада је био да се ради о потезу због „лоше изведбе момчади“. Играчице наводе и да им је једна саиграчица 2020. рекла да ју је Зсеремета сексуално злостављао од четрнаесте године живота. Истакнуле су како досад нису осећале да имају алате за проговарање о насиљу и добијање подршку, „јер су утицај и моћ те особе у нашим животима били ауторитарни“.

Након објаве играчица, јавиле су се и друге жене које тврде да их је Зсеремета злостављао. Његове тактике биле су разнолике, од захтева за масажама до тога да је место у репрезентацији условљавао уценама и опсценим позивима. Фудбалерке су напоменуле и како је бивши изборник ЛГБТИ+ играчице непрестано тражио да му причају о својој сексуалној оријентацији. Зсеремета је од прошле године изборник женске репрезентације Панаме.

Ових је дана и аустралијска фудбалерка Лиса де Вана иступила у јавности и испричала да је доживела злостављање када се придружила аустралијском националном женском тиму са 17 година. „Видела сам жене које штите жене које злостављају жене, играчице које штите старије играчице које злостављају млађе играчице, организације које штите тренере који злостављају играчице“, испричала је де Вана.

Треба подсетити и како су међу првима о сексуалном злостављању у националној репрезентацији још пре четири године проговориле фудбалерке Авганистана, које су тада због узнемиравања пријавиле више чланова Авганистанског фудбалског савеза, укључујући и председника Керамудина Карима. Након проведене истраге, Кариму је доживотно забрањен сваки рад у фудбалу и кажњен је с милион швицарских франака.

ПИШЕ: Ивана Перић, Нада