Цвет погача

Од бундеве можете припремати целу лепезу деликатесних јела, фине и густе супе, намазе, разне бучнице, сласне колаче, рижота, тестенине, хлеб, кифлице или овакве погаче. Овај пут сам погачу припремила у сланој варијанти уз додатак мака и бучиних семенки те с пуно маслаца. За припрему погаче сам користила пире печене хокаидо тикве који је густ, слаткаст и без сувишне течности. Можете користити и батернат или мушкатну тикву. Погача је визуелно, али и укусом врло привлачна па ће свакако бити звезда сваког стола.

Пире печене бундеве можете припремити и дан раније, а у фрижидеру га можете чувати у поклопљеној посуди два до три дана. Бундеву преполовите и очистите од семенки, нарежите на кришке те ставите у плех на масни папир. Пеците у рерни на неких 180 степени док месо бундеве не омекша. Када се охлади, једноставно га кашиком остружите с коре и израдите штапним миксером или пропасирајте. С пиреом можете припремати и слатка и слана јела, а можете га и замрзнути. Састојци за цвет погачу од бундеве с маком:

 

За тесто:

30 г свежег квасца

1 кашичица шећера

3 дл млека

600 г глатког брашна

2 кашичице соли

1 јаје

200 г пиреа од бундеве

1,5 дл јогурта

 

За пуњење:

150 г маслаца

4-5 кашика мака

3-4 кашике насецканих бучиних семенки

 

За премаз:

крупна сол

бучине семенке

мало јогурта

 

Припрема:

Све потребне састојке извадите да се прилагоде на собну температуру. Мало загрејте млеко у лончићу. Квасац размрвите у топлом млеку и додајте му кашичицу шећера и кашичицу брашна. Оставите да се активира и запени. У дубљу посуду просејте брашно, додајте сол и промешајте. Додајте активирани квасац, пире од бундеве, јаје и јогурт собне температуре. Замесите глатко тесто. Уколико је потребно, додајте још кашику или две млека или брашна (овисно колико течности има у пиреу). Тесто месите неколико минута док се не почне одвајати од стенке посуде и постане еластично. Посуду прекријте прозирном фолијом и оставите да се тесто удвостручи (отприлике 60 минута).

На побрашњеној подлози премесите дигнуто тесто и поделите га на четири дела. Обликујте кугле и оставите покривено неких 15 минута. Разваљајте сваку куглу теста у круг (попут дебље палачинке) па ставите на масни папир. На први круг намажите омекшали маслац и поспите мак. Поклопите другим кругом разваљаног теста па опет намажите маслацем и поспите сецканим бучиним семенкама. Преко тога поставите следећи круг разваљаног теста па опет премажите маслацем и поспите маком. Завршите четвртим кругом теста и оставите га без премаза.

Чашом означите круг у средини теста те оштрим ножем или котачићем за резање разрежите тесто на 16 делова (нека остане спојено у означеном кругу у средини). Два суседна крака погаче уврните неколико пута један према другоме (попут спирале) те спојите при врху да се залепи. Учините то са свим краковима. Тако ћете добити цвет. Погачу преместите на плех за печење скупа с масним папиром. Прекријте погачу и оставите неких 30 мин. Укључите рерну на 180 степени. Премажите погачу с мало јогурта па поспите крупном сољу и бучиним семенкама. Погачу ставите у загрејану рерну и пеците на 180 степени неких 30 до 40 минута (овисно о рерни).

Пријатно!

 

ПИШЕ: Валентина Вукадиновић, Нада