Frizbijem kontra šutnje

Jedan od trenera Ultimate Palestine u Gazi, Muhamed Šakir Safi, ubijen je sredinom novembra u izraelskom zračnom napadu. Unatoč tome, Svjetska Ultimate frizbi federacija šutjela je i nastavlja šutjeti

Pismo podrške Palestini potpisalo je više od 140 frizbi saveza

Frka u svijetu frizbija! Lani u novembru Ultimate Palestina, član Svjetske Ultimate frizbi federacije, pozvao je globalnu frizbi zajednicu da „brani palestinska ljudska prava“ i pozove na hitan prekid ratovanja u Gazi. U pismu su zatražili da se zauzme jasan stav protiv genocida, ali i osudi više od sedam desetljeća izraelske okupacije, aparthejda i brutalnog ugnjetavanja palestinskog naroda. „Također potičemo one koji su ranije tvrdili da je sport apolitičan da preispitaju svoja stajališta. Kada kažemo da je šutnja suučesništvo, to je upravo to“, poručio je tada Daniel Banura, suosnivač Ultimate Palestine.

Udruga je osnovana prije desetak godina, počela je kao grupa od osam prijatelja koji su se sastajali u Bejt Sahuru, palestinskom gradu istočno od Betlehema na okupiranoj Zapadnoj obali. S vremenom je narasla na stotinjak članova na području Zapadne obale i Pojasa Gaze. Održavaju tjedne treninge, tečajeve u lokalnim školama, obuke za trenere, a natječu se i na međunarodnim turnirima (odlaske na turnire često otežavaju izraelske restrikcije oko putovanja za Palestince). Prije četiri godine Ultimate Palestinu kao službenu atletsku udrugu priznao je i Palestinski olimpijski odbor.

Jedan od trenera Ultimate Palestine u Gazi, Muhamed Šakir Safi, ubijen je sredinom novembra u izraelskom zračnom napadu. Od 2020. godine Safi je na plaži u Gazi trenirao mlade zaljubljenike u igranje frizbija, vodio tečajeve i kampove za djecu. Mnogi drugi igrači i treneri izgubili su u posljednja četiri mjeseca članove obitelji, prijatelje, kolege. Unatoč tome, Svjetska Ultimate frizbi federacija šutjela je i nastavlja šutjeti, odbijajući ikakvo konkretno izjašnjavanje i pružanje potpore Ultimate Palestini. Drugačiji su izbor donijeli u martu 2022. godine, kada je odbor federacije objavio izjavu solidarnosti, nudeći svoju „punu potporu narodu Ukrajine“ i ukrajinskoj Ultimate frizbi federaciji nakon ruske invazije.

Mnogima će prve asocijacije na frizbi biti one o neozbiljnoj igri i livadskoj zanimaciji za djecu i pse, ali reakcije koje su uslijedile nakon pisma frizbaša iz Palestine rijedak su primjer masovnijeg i koordiniranog protesta sportaša oko genocida u Palestini. Unatoč šutnji krovne svjetske organizacije, članovi i članice Ultimate frizbi udruga i saveza diljem svijeta odgovorili su na palestinski poziv na solidarnost raznolikim akcijama koje još uvijek traju. Početkom novembra, nakon pobjede na Svjetskom prvenstvu u Ultimateu na pijesku, američka ženska reprezentacija objavila je na društvenim mrežama poziv na prekid vatre, a iste su platforme iskoristile i za prikupljanje donacija za ranjenike i beskućnike u Gazi.

Pismo podrške Palestini od novembra naovamo potpisalo je više od 140 frizbi saveza, organizacija i timova, uključujući 13 od 90 nacionalnih saveza (Palestina, Libanon, Katar, Kuvajt, Indonezija, Brunej, Jordan, Argentina, Afganistan, Egipat, Mauricijus, Malezija i Šri Lanka). Uz otvoreno pismo u tijeku su i protesti, a posebno je odjeknuo jedan iz SAD-a. U januaru je više od 180 američkih igrača, igračica, trenera i trenerica potpisalo pismo u kojem najavljuju da neće sudjelovati na svjetskom Ultimate prvenstvu u Australiji ovoga ljeta. Među potpisnicima je i Octavia Payne zvana Opi, najbolja svjetska igračica ženskog Ultimatea. Dio obrazloženja za odbijanje odlaska na prvenstvo uključuje šutnju Američke Ultimate federacije u vezi s ratom u Gazi, kao i odbijanje nacionalnog saveza da potpiše pismo podrške Palestini.

piše Ivana Perić