Горанска манештра

Манештра је аутохтоно, јужно истарско јело од поврћа које у свом саставу има кукуруз. У овој горанској варијанти се припрема с јечмом, порилуком и домаћим, сувим кобасицама. Ово јело ће вас доиста окрепити чак и ако, попут мене, не волите порилук. Моја „љубав“ према порилуку сеже још у детињство када то поврће нисам могла видети ни нацртано. Како то с годинама бива, дајем му прилику да ме одушеви па се све чешће нађе и у мом тањуру. У овом јелу ми баш прија па пробајте и ви. Крепко вариво сам обогатила с мало испрженог шпека и препеченим хлебом.

Јечам, ричет или како се код нас каже, каша, врло је захвална и здрава житарица. Користи се у производњи пива, а многа јела из бакине кухиње садрже баш јечам. Одрасла сам на личком граху с јечмом па ме увек ухвати носталгија када у својој кухињи припремам ту житарицу. Јечам садржи многе минерале и витамине (А, Д, Е и веће количине Б12 витамина), лако је пробављив те погодује одржавању цревне микрофлоре. Јечам можете додавати у разна повртна варива, али и хладне салате.

 

Састојци за горанску манештру (за 2 до 3 особе):

1 кашика масти (или уља)

1 млади лук

1 кромпир

1 шаргарепа

1 мала конзерва кукуруза

1 порилук (ако је већи, довољно је пола)

80 г јечма

2-3 суве кобасице (користила сам домаће, димљене)

бујон или вода (цца 30-400 мл)

со и бибер

30 г шпека

 

Припрема:

У посуди растопите и загрејте масноћу па испржите кобасице нарезане на колутиће. Додајте насецкан млади лук и порилук па испржите све заједно пар минута. Додајте јечам и пирјајте да се јечам потпуно обложи масноћом и упије укусе. За ово вам је довољно пар минута. Додајте насецкану шаргарепу и кромпир па подлијте бујоном или водом. Поклопљено кувајте на лаганој ватри повремено мешајући и по потреби додајте још течности. Ја сам течност долевала поступно јер сам желела гушће јело.

Јечму је потребно неких 30-40 минута кувања. Пред крај кувања додајте кукуруз те зачините по укусу. Прокувајте још пет минута. За то време можете испржити коцкице шпека на сувој тави док не буду хрскаве. На тој масноћи испржите шните хлеба. Јело послужите уз испржени шпек и препечени хлеб.

Пријатно!

 

ПИШЕ: Валентина Вукадиновић, Нада