Goranska maneštra

Maneštra je autohtono, jušno istarsko jelo od povrća koje u svom sastavu ima kukuruz. U ovoj goranskoj varijanti se priprema s ječmom, porilukom i domaćim, suhim kobasicama

Maneštra je autohtono, jušno istarsko jelo od povrća koje u svom sastavu ima kukuruz. U ovoj goranskoj varijanti se priprema s ječmom, porilukom i domaćim, suhim kobasicama. Ovo jelo će vas doista okrijepiti čak i ako, poput mene, ne volite poriluk. Moja „ljubav“ prema poriluku seže još u djetinjstvo kada to povrće nisam mogla vidjeti ni nacrtano. Kako to s godinama biva, dajem mu priliku da me oduševi pa se sve češće nađe i u mom tanjuru. U ovom jelu mi baš prija pa probajte i vi. Krepko varivo sam obogatila s malo poprženog špeka i prepečenim kruhom.

Ječam, ričet ili kako se kod nas kaže, kaša, vrlo je zahvalna i zdrava žitarica. Koristi se u proizvodnji piva, a mnoga jela iz bakine kuhinje sadrže baš ječam. Odrasla sam na ličkom grahu s ječmom pa me uvijek uhvati nostalgija kada u svojoj kuhinji pripremam tu žitaricu. Ječam sadrži mnoge minerale i vitamine (A, D, E i veće količine B12 vitamina), lako je probavljiv te pogoduje održavanju crijevne mikroflore. Ječam možete dodavati u razna povrtna variva, ali i hladne salate.

Sastojci za goransku maneštru (za 2 do 3 osobe)

1 žlica masti (ili ulja)
1 mladi luk
1 krumpir
1 mrkva
1 mala konzerva kukuruza
1 poriluk (ako je veći, dovoljno je pola)
80 g ječma
2 — 3 suhe kobasice (koristila sam domaće, dimljene)
temeljac ili voda (cca 30 — 400 ml)
sol i papar
30 g špeka

Priprema

U posudi rastopite i zagrijte masnoću pa popržite kobasice narezane na kolutiće. Dodajte nasjeckan mladi luk i poriluk pa popržite sve zajedno par minuta. Dodajte ječam i pirjajte da se ječam potpuno obloži masnoćom i upije okuse. Za ovo vam je dovoljno par minuta. Dodajte nasjeckanu mrkvu i krumpir pa podlijte temeljcem ili vodom. Poklopljeno kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući i po potrebi dodajte još tekućine. Ja sam tekućinu dolijevala postupno jer sam željela gušće jelo.

Ječmu je potrebno nekih 30 — 40 minuta kuhanja. Pred kraj kuhanja dodajte kukuruz te začinite po ukusu. Prokuhajte još pet minuta. Za to vrijeme možete popržiti kockice špeka na suhoj tavi dok ne budu hrskave. Na toj masnoći popržite šnite kruha. Jelo poslužite uz poprženi špek i prepečeni kruh.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović