Јастучићи пуњени пекмезом

Краснописом писан рецепт из старе бележнице каже да се ова посластица зове јастучићи пуњени пекмезом, а многи од вас ће препознати старинско, славонско, слатко јело ташке, тачке, тачкрле, односно торбице пуњене пекмезом, орасима или маком. То је слатко јело за које, верујем, увек имате намирнице и не треба вам пуно времена за припрему. Ако вам случајно остане вишка, можете их заледити па скувати када вам падне шећер или бану ненајављени гости. Ради се о једноставном тесту, попут онога за резанце, које се пуни надевом те кува у сланој води и зачињава хлебним мрвицама на маслацу и/или павлаком.

Ове јастучиће сам одлучила напунити јабукама сотиранима на маслацу с додатком ванилије, рума и шећера. Ви можете изабрати оно што највише волите, неки фини домаћи пекмез од шљива или шипка, млевене орахе, мак или можда неко друго воће које можете мало сотирати на маслацу или прокувати са шећером.

Оно што ме доиста одушевљава је једноставност овог рецепта који је баш овакав сачуван и данас јер кад упишете у претраживач тачке или тачкрле, добит ћете јако пуно резултата. Увек се некако испостави да је једноставна, домаћа храна најбоља храна и да те старе рецепте ваља чувати од заборава.

 

Састојци за јастучиће:

 • 300 г брашна (користила сам пола глатко, пола оштро)
 • 1 јаје (за тесто сам користила 1 жуманце)
 • мало соли
 • вода (колико треба да умесите тесто)

 

Пуњење од јабука:

 • 1 кашика маслаца
 • 2 јабуке
 • 1 кашика шећера
 • 1 ванилин шећер
 • мало рума

 

За зачинити:

 • 1 кашика маслаца
 • 2 кашике крушних мрвица

 

Припрема:

Од просијаног брашна, жуманцета, мало соли и воде умесите тесто као за резанце. На ову количину брашна сам ставила отприлике 60 до 70 мл воде. Додајте воду мало по мало, тесто не сме бити премекано и лепљиво. Замешено тесто оставите 30-ак минута да одмори покривено.

За надев у тигању загрејте маслац, додајте му огуљене и на танке листиће нарезане јабуке, кашику шећера, ванилију и мало рума. Сотирајте јабуке док не омекшају. Можете додати и мало лимуновог сока.

Даску побрашните, преместите тесто на даску па га танко разваљајте. Резачем или чашом режите кругове које напуните надевом по жељи. Рубове теста премажите умућеним беланцетом те преклопите да добијете полумесеце и затворите надев. Виљушком притисните рубове како надев не би цурео, добићете украсни руб.

У посуду ставите воду и посолите. Када прокључа, нежно спустите јастучиће. Потребно им је 10-ак мин да буду кувани. За то време на маслацу попржите хлебне мрвице па у њих уваљајте куване јастучиће. Послужите посуте шећером, циметом или уз мало павлаке. Можете их посути орасима или бадемима.

Ово старинско јело може бити дезерт, али и доручак или вечера за сладокусце.

Пријатно!

Валентина Вукадиновић