Кајзер шмарн

Царски дробљенац је традиционално аустријско јело које се обично послужује за доручак. Ради се о једној врсти дебље палачинке па су и састојци за ово јело готово исти као и за палачинке. Пошто се у јелима Горског котла јако осети утицај аустроугарске историје, тако и у старој бележници коју сам наследила од мужеве породице постоје чак три рецепта за ово сласно јело.

Ово јело је, по легенди, обожавао цар Фрањо Јосип па му отуд потиче и назив. По причама, нека сељанка је цару послужила јело за дрвосече обогативши га јајима, воћем и шећером. У некој другој верзији приче, дворском кувару нису успеле палачинке па их је покушао спасити додајући грожђице и трешње уз пуно шећера, што се цару свидело. Биле ове приче истините или не, рецепте за шмарн или дробљенац проналазим и у бележницама с почетка 20. века.

Уз ово јело можете послужити свеже воће, сушено воће, пекмез, воћни сируп као прелив или неку воћну крему, а традиционално се послужује с компотом од јабука или шљива. Осим сувих шљива у самој смеси, кајзер шмарн сам обогатила домаћим пекмезом од шљива, те кашиком пуномасне павлаке и тостираним лешњацима. Овакав доручак ће вас сигурно загрејати у зимско јутро те подсетити на дане детињства.

 

Састојци (за 2 до 3 порције):

4 јаја

4 дл пуномасног млека

2 дл брашна (користила сам глатко)

1 ванилин шећер

прстохват соли

1 кашика маслаца

грожђице (ја сам ставила 5 до 6 насецканих сувих шљива)

 

За послуживање:

3 кашичице пекмеза од шљива

1 кашика пуномасне павлаке

мало тостираних и насецканих лешњака

 

Припрема:

Најпре одвојите беланца од жуманаца. Беланцима додајте прстохват соли те их истуците у чврст снег. У другој посуди помешајте жуманца, ванилин шећер, млеко и брашно у глатку смесу. Додајте шаку грожђица (или неког другог сувог воћа по жељи, само га уситните). Смесу промешајте па ручно умешајте снег од беланаца.

У дубљем тигању растопите маслац па га, када је врућ, излијте смесу. Пеците док се не зазлати па окрените. Не брините ако не успете окренути све у једном комаду јер дробљенац ионако морате раскомадати. Пеците док се на зажути. Послужите уз воће, воћни намаз, крему или компот. Ја сам ставила пар кашичица домаћег пекмеза, павлаке и посула тостираним лешњацима. Није ми требало додатног шећера, али ако волите, можете још све скупа посути шећером и циметом.

Пријатно!

 

ПИШЕ: Валентина Вукадиновић, Нада