Kajzer šmarn

Pošto se u jelima Gorskog kotara jako osjeti utjecaj austrougarske povijesti, tako i u staroj bilježnici koju sam naslijedila od suprugove obitelji postoje čak tri recepta za slasno jelo

Carski drobljenac je tradicionalno austrijsko jelo koje se obično poslužuje za doručak. Radi se o jednoj vrsti deblje palačinke pa su i sastojci za ovo jelo gotovo isti kao i za palačinke. Pošto se u jelima Gorskog kotara jako osjeti utjecaj austrougarske povijesti, tako i u staroj bilježnici koju sam naslijedila od suprugove obitelji postoje čak tri recepta za ovo slasno jelo.

Ovo jelo je, po legendi, obožavao car Franjo Josip pa mu otud potječe i naziv. Po pričama, neka seljanka je caru poslužila jelo za drvosječe obogativši ga jajima, voćem i šećerom. U nekoj drugoj inačici priče, dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke pa ih je pokušao spasiti dodajući grožđice i trešnje uz puno šećera, što se caru svidjelo. Bile ove priče istinite ili ne, recepte za šmarn ili drobljenac pronalazim i u bilježnicama s početka 20. vijeka.

Uz ovo jelo možete poslužiti svježe voće, sušeno voće, pekmez, voćni sirup kao preljev ili neku voćnu kremu, a tradicionalno se poslužuje s kompotom od jabuka ili šljiva. Osim suhih šljiva u samoj smjesi, kajzer šmarn sam obogatila domaćim pekmezom od šljiva, te žlicom punomasnog vrhnja i tostiranim lješnjacima. Ovakav doručak će vas sigurno zagrijati u zimsko jutro te podsjetiti na dane djetinjstva.

Sastojci (za 2 do 3 porcije)

4 jaja
4 dl punomasnog mlijeka
2 dl brašna (koristila sam glatko)
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 žlica maslaca
grožđice (ja sam stavila 5 do 6 nasjeckanih suhih šljiva)

Za posluživanje

3 žličice pekmeza od šljiva
1 žlica punomasnog vrhnja
malo tostiranih i nasjeckanih lješnjaka

Priprema

Najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih istucite u čvrst snijeg. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, vanilin šećer, mlijeko i brašno u glatku smjesu. Dodajte šaku grožđica (ili nekog drugog suhog voća po želji, samo ga usitnite). Smjesu promiješajte pa ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

U dubljoj tavi rastopite maslac pa ga, kada je vruć, izlijte smjesu. Pecite dok se ne zazlati pa okrenite. Ne brinite ako ne uspijete okrenuti sve u jednom komadu jer drobljenac ionako morate raskomadati. Pecite dok se na zažuti. Poslužite uz voće, voćni namaz, kremu ili kompot. Ja sam stavila par žličica domaćeg pekmeza, vrhnje i posula tostiranim lješnjacima. Nije mi trebalo dodatnog šećera, ali ako volite, možete još sve skupa posuti šećerom i cimetom.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović