Karamele od kave

Riječ je o slatkišu za kojim ćete posegnuti kada vam treba samo zalogaj slatkog, baš poput bombona. Još ako ste ljubitelj mirisa i okusa kave, ovo morate kušati

U starim bilježnicama koje kriju mnoštvo raznovrsnih recepata postoje i vrlo kratki recepti za slastice koje se pripremaju sa samo nekoliko sastojaka. Tako sam pronašla recept pod nazivom „Kafe Bomboni“ koji je zapisan tek s tri prekrasno napisana reda teksta i svega par sastojaka. Pošto mi je recept izgledao vrlo zanimljivo, a karamele sam obožavala kao dijete, odlučila sam ga isprobati da vidim što ću dobiti. Rezultat su prave domaće karamele koje su mi zamirisale cijelu kuću i koje su baš slatke, onako da vam ispune cijela usta. Ovo je slatkiš za kojim ćete posegnuti kada vam treba samo zalogaj slatkog, baš poput bombona, a može poslužiti kao poklon-slastica kada idete u goste. Još ako ste ljubitelj mirisa i okusa kave, ovo morate kušati.

Za pripremu karamela s okusom kave koristila sam vrhnje za šlag (ono nezaslađeno, mliječno), šećer u prahu i duplu espreso kavu iz aparata. Ono što je bitno i na što trebate paziti je da smjesu kuhate u dovoljno dubokoj posudi jer u početku jako pjeni i kipi te da stalno miješate da vam ne zagori. Ja sam radila pola smjese i trebalo mi je nekih sat do sat i pol kuhanja da dobijem željenu gustoću. Možda bi bilo dobro najprije karamelizirati šećer pa dodati vrhnje i kavu i kuhati dok se ne reducira, ali bojala sam se da će prevladati okus uprženog šećera, a ne kave pa sam radila baš kako je napisano u originalnom receptu.

Sastojci

1 l vrhnja za šlag (mliječnog, nezaslađenog)
750 g šećera u prahu
jaka crna kava

Priprema

U dubokoj i širokoj neprijanjajućoj posudi zagrijte vrhnje i dodajte mu šećer u prahu. Smjesu kuhajte na laganoj vatri dok se ne reducira (za 500 ml vrhnja i 350 g šećera, koliko sam ja stavila, trebalo mi je sat vremena). Kada je smjesa gusta i puna mjehurića te je poprimila boju svijetle karamele, dodajte otprilike jedan decilitar jake crne kave (koristila sam dupli espreso iz aparata). Energično promiješajte i opet kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane jako gusta i reducirana.

Vruću smjesu istresite na lim obložen masnim papirom te ostavite na hladnom mjestu da se potpuno stegne. Ovisno koliko ste smjesu reducirali, može se rezati već nakon par sati ili idućeg dana. Što se tiče aroma, u vrhnje za šlag se može dodati i vanilije pa će okus biti još bogatiji. U originalnom receptu piše da se reže u male komadiće, baš poput bombona. Narezane karamele čuvajte u staklenoj posudici s poklopcem i poslužite uz kavu ili ih poklonite nekom slatkoljupcu.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović