Kuglice od mrkve i rogača

Ovaj recept podsjetio me na moju baku Jovanku koja je često pripremala sličan slatkiš, samo bez dodatka rogača. Sjećam se mirisa i okusa tih kuglice te njenog smijeha kada je govorila kako nevoljko jedemo povrće, osim u kolačima

Isprobavanje recepata iz starih obiteljskih bilježnica mi je postalo spasonosni odmak od teških tema koje nas okružuju. Sam pogled na požutjele stranice i krasopisom ispisane retke mi djeluje terapeutski. Odvede me u maštanje o ljudima tog doba, kako se živjelo, jelo, stvaralo za neku budućnost koju mi sada živimo, a ovaj recept za kuglice od mrkve me podsjetio i na moju baku Jovanku koja je često pripremala sličan slatkiš, samo bez dodatka rogača. Sjećam se mirisa i okusa tih kuglice te njenog smijeha kada je govorila kako nevoljko jedemo povrće, osim u kolačima.

Ovaj starinski slatkiš je i veganski jer ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, kao ni brašno pa je pogodan za osobe osjetljive na gluten. Sama priprema je jednostavna i nemojte se uplašiti karameliziranog šećera. Količina sastojaka je dovoljna za izradu 15-ak kuglica pa ako trebate više, svakako povećajte količinu.

U originalnom zapisu je rogač naveden pod nazivom „rožički“, a od začina su navedeni vanilija, klinčići, cimet i limun. Ja sam dodala vaniliju, narančin sok i koricu te cimet, što mi se izvrsno slaže s okusom mrkve. Vi možete prilagoditi vlastitom ukusu pa se poigrajte začinima. Također, piše da se mrkva nariba i još dodatno samelje na mašini za mljevenje mesa, a ja sam koristila električnu sjeckalicu. Samo pripazite da su komadići podjednako sitni i da nema krupnijih dijelova.

 

Sastojci:

250 g oguljene, očišćene i naribane mrkve

100 g kristal šećera

2 velike žlice vode

2 velike žlice mljevenog rogača (po potrebi može još 1 žlica)

komadić vanilije (dio crne mahune)

1 neprskana naranča (koristila sam sok i koricu)

na vrh žličice cimeta

kristal šećer za valjanje kuglice

 

Priprema:

Najprije pripremite mrkvu, operite, ogulite i očistite pa usitnite ribežom ili sjeckalicom. Neka bude baš jako usitnjena kao na sitnom ribežu. Pripremite karamelu. U posudu za kuhanje stavite šećer i dvije žlice vode pa lagano zagrijavajte. Smjesa će početi kuhati, a na koncu će se šećer otopiti i počet će karamelizacija. Ostavite da se karamelizira dok ne bude svijetlo smeđe boje (nije potrebno miješati, samo lagano protresite posudu da se svi kristali otope). Ukoliko volite jači okus karamele, neka još malo potamni.

U karamelu dodajte usitnjenu mrkvu i viljuškom miješajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša i ne skuha se. Za ovo će vam trebati nekih 15 do 20 minuta povremenog miješanja i pirjanja. U ovoj fazi sam dodavala malo po malo narančinog soka jer nisam željela da ostane suho, a stavila sam i komadić vanilije da pusti aromu (kasnije ga izvadite). Kada je mrkva omekšala, dodajte rogač i još malo promiješajte na vatri da se sljubi i upije tekućinu. Ako je smjesa još rijetka, slobodno dodajte još rogača. Dodajte koricu naranče i cimet pa ostavite da se sve skupa ohladi.

Kada se malo ohladilo, vlažnim rukama radite kuglice koje valjajte u kristal šećer i slažite na pladanj. Gotove kuglice ostavite par sati na zraku da se potpuno ohlade i osuše. Spremite ih u prikladnu posudu i čuvajte na hladnom mjestu do posluživanja.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović