Kukuruzna bazlamača

Slatka bazlamača je mirisna jer se u nju radi arome stavlja limunova korica. Mnogi će se sjetiti svojih baka pri spomenu na ovo jelo pa ovaj stari recept, kakav je u bilježnici zapisan perom i tintom te nečijim prekrasnim rukopisom, ima i emotivno značenje

U nizu sasvim kratkih recepata u staroj, požutjeloj bilježnici nalazi se i ovaj pod nazivom kukuruzna bazlamača. Bazlamača se kao jelo veže uz tradiciju srednje i sjeverne Hrvatske i nekako mi je prirodno da je zapisana i u jednu goransku bilježnicu. To je baš ono pravo, starinsko jelo koje se pripremalo za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživalo se i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ovo je slatka bazlamača i vrlo je mirisna jer se u nju radi arome stavlja limunova korica. Mnogi će se sjetiti svojih baka pri spomenu na ovo jelo pa ovaj stari recept, kakav je u bilježnici zapisan perom i tintom te nečijim prekrasnim rukopisom, ima i emotivno značenje te nosi uspomenu na tople i mirisne kuhinje naših baka.

U ovu bazlamaču ne idu ni vrhnje ni sir, ali idu svinjska mast i kvasac pa je zato rahla i meka. Pekla sam je u manjem pekaču da bude malo deblja, a vi možete i u kalupu za kolače klasičnih dimenzija. Ono što treba paziti je da se ne prepeče i čim vam čačkalica kojom bocnete bazlamaču izlazi suha, gotova je. Možete ju poslužiti uz kiselo vrhnje, meki sir, s malo domaćeg pekmeza, uz jogurt ili mlijeko. Topla mi je baš izvrsna, a dan nakon pečenja sam je kušala hladnu (pospremljenu u zatvorenoj kutiji) i zadržala je sočnost te mi je prijala uz bijelu kavu.

Sastojci

500 g kukuruznog brašna
1 litra mlijeka
20 g svježeg kvasca (stavila sam 1 vrećicu suhog)
malo soli (četvrtinu žličice)
70 g svinjske masti
korica limuna
2 jaja
100 g šećera

Priprema

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva da se ugrije. Pripremite kvas tako što ćete u polovicu mlakog mlijeka umiješati kvasac s malo šećera i malo brašna (od ukupne količine). Ostavite da se kvasac aktivira. Isto radim i sa suhim kvascem.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke posolite i istucite u čvrst snijeg. Žumanjke izradite sa šećerom te im dodajte omekšalu mast i sve izradite u glatku smjesu. Dodajte aktivirani kvasac i pola brašna pa mutite dok se sve ne sjedini. Naizmjenično dodajte ostatak brašna i ostatak mlijeka. Smjesa će biti više tekuća. Umiješajte i malo ribane limunove korice koja će dati prekrasnu aromu. Kada ste sve sjedinili, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu istresite u pobrašnjen i namazan kalup (ili ga obložite papirom za pečenje) i pecite bazlamaču na 180 stupnjeva nekih 20 minuta. Duljina pečenja će ovisiti o veličini pleha u kojem ju pečete jer ako je pleh veći, sloj smjese je tanji i brže će se ispeći, pa nakon 10 ili 15 minuta provjerite čačkalicom je li gotova. Bazlamaču poslužite pošećerenu ili uz malo domaćeg pekmeza, vrhnja, mekog sira i slično.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović