Личке шницле

Верујем да сви имамо то неко јело или посластицу која има савршен окус само када је припрема неко кога волимо. Једно од таквих јела су личке шницле и моја мама их припрема најбоље на свету. Ако се добро сећам, рецепт потиче из култног кулинарског серијала нашег детињства „Мале тајне великих мајстора кухиње“ где их је припремао велики Стево Карапанџа уз обавезну кашику  вегете. Мени су личке шницле обележиле сваку свечанију прилику или прославу кроз цело моје детињство и младост, па ми је на непцу још увек сластан окус ових шницли које ми је мама припремала за рођендане. Ради се о похованим шницлама које се динстају у вину са пуно белог лука и першиновог листа. И сама припремам личке шницле јер су нам омиљене, а како и не би биле када евоцирају многе успомене и имају Лику у свом имену. Увек их припремам од јунетине јер ме тако научила мама. Личке шницле су код мене пробале и моје пријатељице које данас то јело припремају својим породицама.

За припрему овог јела требате издвојити нешто времена и мало вештине, али верујте, исплатиће вам се. Након поховања, шницле се динстају у вину и темељцу, а то можете урадити на два начина, на шпорету или у рерни. Мени су из рерне укусније. Ако припремите већу количину, можете их јести и следећи дан. Тајна је да користите добро вино за подливање те да мрвице прије поховања шницли добро улупате у месо како се не би одвајале код динстања. Першинов лист и бели лук надопуњују арому овог јела, месо буде мекано и топи се у устима, а смеса поховања згусне сос. Нама највише пријају уз кромпир пиру, но можете их послужити с било којим прилогом.

 

Састојци за личке шницле (за 4-5 особа):

  • око 600-800 г одрезака од јунећег бута
  • масноћа за поховање ( користим маст )
  • 3-4 јаја
  • презле
  • со
  • бибер
  • бело вино (користим грашевину)
  • темељац
  • 3-4 чена белог лука
  • першинов лист

 

Припрема:

Шницле  од јунећег бута посолите и побиберите. Уваљајте их у презле, покријте врећицом за замрзавање (иначе ћете имати пуну кухињу мрвица) те сваки истуците батом да се мрвице добро приљубе уз месо. Тако припремљене шницле умачите у умућена јаја па опет у презле. Стављајте их у добро загријану масноћу те похујте док се не зарумене са обе стране. Загрејте рерну на 180 степени.

Поховане шницле послажите у одговарајућу посуду (ја користим исту, гусану таву у којој сам поховала скупа с масноћом од поховања), прелијте с мало масноће од поховања, додајте вино и темељац у количини да прекрију месо, поспите белим луком те мало посолите и побиберите. Ставите у рерну и тако динстајте неких 45 минута до сат времена. Ако вам понестане текућине, слободно долијте још. Пред крај динстања када се на врху створи карамелизирани слој, додајте насецкан першинов лист. Послужите уз кромпир пиру или неки други омиљени прилог.

Пријатно!

АУТОР: Валентина Вукадиновић, Нада