Љубав у доба Тиндера

У јеку прошлогодишњег локдауна, када смо се дружили искључиво по становима, с пријатељицама сам убијала нагомилани стрес у џин-тонику. Једна од њих типкала је по мобителу, потом устала и поздравила нас. Рекла је да се мора видети с неким, али да ће се вратити за максимално сат и пол. Изрекла је то прилично ноншалантно, у стилу „тетки лек да однесем“. Наивна каква јесам, понадала сам се да ће моја пријатељица ипак остати на дејту целу ноћ, ако већ неће наћи љубав живота. И заиста, није лагала, вратила се за нешто више од сат времена. Изненађене њеним брзим повраком, испитивале смо је: „Шта то би, је ли дјет уопште успео?“ Побогу, рекла је, па била сам с ликом с Тиндера!

Тако, украко, функционише најпознатија мобилна апликација за онлајн упознавање која се води слоганом „Match. Chat. Date.“ Како до потенцијалног партнера или партнерице за секс или пак за стабилан емотивни однос? То је питање старије од короне, старо отприлике колико и само човечанство, али је екстремно појачано у ери препоручене физичке дистанце и маски навучених преко носова. Управо зато је број корисника Тиндера набујао до чак 75 милиона, према задњим статистикама из септембра ове године.

Апликација је прилично проста. Потребно је свега неколико секунди да се направи профил с основним подацима и ето те у базену с безброј профила које је алгоритам понудио темељем геолокације, означеног пола и доби. Сваки профил има неколико фотографија, изабране преференце, примерице, „вино, планинарење, музика“ те кратак опис, неколико личних информација или афинитета. Лево повлачимо, односно, свајпамо за „не“ или десно за лајк. Ако лајкана особа узврати на исти начин, честитамо – It’s a match! Највећи број свајпања, три милијарде, забележен је на Тиндеру 28. марта 2020., односно на почетку глобалне пандемије коронавируса. Тада је Тиндер имао 15 посто више корисника него месец дана раније, а број посланих порука је скочио за више од 20 посто.

Нека истраживања наводе да само десетак посто дејтова заврши упознавањем уживо. Мушкарци дебело предњаче на Тиндеру, преко 70 посто, а највише га користе припадници генерације З и миленијалци. На апликацији је 54 посто самаца, док су одмах иза њих особе у браку, с уделом од 30 посто. Непознато је где разведени проналазе срећу, јер су као корисници Тиндера заступљени с тричавих три посто.

Све то намеће питање о мотивима корисника Тиндера. Психологиње Елизабет Тимерманс и Елиен Де Цалуве испитивале су ставове преко 3000 корисника те су дошле до 13 најчешћих мотива. Супротно увреженом мишљењу да је Тиндер искључиво средство за остваривање сексуалних односа, испитаници су прво истакнули забаву, знатижељу, проширење круга пријатеља, проналазак љубавног партнера или партнерице, док се сексуална мотивација налази на 11. месту. С обзиром на масовност корисника апликације, свако истраживање треба узети с резервом. Зато смо одлучили разговарати с људима из Загреба који су активни на Тиндеру и добити искуства и ставове из прве руке.

Паула има 23 године, апликацију користи око пет година, а по струци је социологиња која се бави пројектима везаним за сексуалну едукацију и промовисање сексуалне позитивности. Каже да се за време факултета много селила, па су јој дејтинг апликаце добро дошле за упознавање нових људи.

– Преко Тиндера сам упознала хрпу људи с којима се иначе не бих срела. Остварила сам нека стварно добра познанства и пријатељства, чак и када не би било искре и однос се не би наставио у интимном смеру. У задње време нисам често на Тиндеру, откада радим пуно радно време имам далеко мање времена и за свајпање и за дејтање. Уз то, некад имам дојам да сам већ упознала све кул људе који су на Тиндеру у Загребу. Па кад почнем типкати с неким ко ме разочара, испадне да нам се вредности не поклапају или је напастан по питању секса и генерално неугодан, мало се заситим Тиндера и не користим га неко време – објашњава Паула, која је садашњег момка пронашла баш у мноштву разних профила.

Заобилази особе с интересима који се не подударају с њеним и не жели се повезати с људима који негују родне улоге, патријархат и припадајуће стереотипе.

– Тиндер није хомогена заједница, поготово уназад две године. Што више људи има на Тиндеру, то је Тиндер друштвено репрезентативнији, можемо очекивати исте трендове по питању отворености, вредности, размишљања и типова људи као што је то и иначе случај у нашем друштву. Свакако долази до некаквог пробира у старту, јер људи који одлуче отићи на дејтинг апликаце отворенији су по питању нових начина упознавања људи, практиковања дејтања и сексуалности од оних којима је онлајн упознавање незамисливо. Но то не иде нужно у пару са свесности о сексуалности нити феминизмом. Тиндер није никаква феминистичка утопија нити особе морају проћи некакав тест вредности и ставова. Свако може направити профил, тако да свакако има патријархата, једнако као и у нашем друштву офлајн – говори Паула.

Тачно десет година старија Мартина, професорица књижевности, неколико месеци је давала шансу Тиндеру јер је хтела упознати неког изван свог круга пријатеља. Направила је профил, згрозила се полуголим фотографијама мушкараца и честим описима „189 цм, само секс“, па га је исти дан и обрисала. Каже да јој је било неугодно да се презентује на апликацији јер није имала искуства ни с неким ранијим верзијама онлајн дејтинга. На крају јој је пријатељица помогла да уреди профил, чак је послала неколико порука уместо ње.

– Први пут сам испробала Тиндер с 32 године, није ми то генерацијска апликација. Али с друге стране, кад превалиш 30 мало је теже упознати нове људе уживо. Формирао си се, излазиш с пријатељима, не идеш с циљем да упознаш партнера. Није ми се дало ићи код ХНК или Државног архива гледати момке. Ја радим, а кад дођем кући, не да ми се излазити. Не могу више ни пити до четири ујутро, спава ми се – отворено ће Мартина.

Након почетног лошег дојма и неколико неуспешних спојева, на крају је упознала садашњег партнера с којим је у вези годину дана. Ето, „Тиндер и љубав“, како каже графит који је у последње време свеприсутан на загребачким улицама.

– Прва сам му се јавила иако сам чула да је момцима то чудно. Као, добијеш етикету очајнице. Доста сулудо. Након две недеље дописивања смо се видели и кликнули. Нисам дуго имала такав однос, волимо исте ствари, на једнак начин волимо проводити слободно време. Такођер имамо исти однос према Тиндеру. Моји родитељи никад нису питали како смо се упознали, а ни не знам како бих им то објаснила – говори Мартина уз смех.

Питамо је за искуства пре овог успешног. Какви су дечки, како су изгледала та дописивања?

– Тиндер је јако напоран. Цело време мораш одржавати разину комуникације да то не спласне. Мораш имати супер улете, супер фотке, а ја сам доста лена. Тамо се може наћи свашта. Има оних који желе само забаву за једну ноћ, па само хришћане, патриоте… Једном ме је неки дечко питао: „Зар не мислиш да ти откуцава биолошки сат?“ Био је један који је волео писати еротске приче и то ми је слао радним даном док сам на послу, та грозна, писана, порнографска дела. Има заиста оптерећених људи. Мислим, кад се с неким повежеш на Тиндеру, не желиш слушати како му је мама. Један ми је слао огромне поруке описујући што ради, где иде, само о себи, није постављао питање како сам ја. Да би била успешна, комуникација мора бити двосмерна – препричава Мартина.

Извлачимо неку стручну процену да жене свајпају десно само ако им се неко заиста свиди, док мушкарци лајкају све редом, па ко се упеца. У сврху добијања шире слике, важна је и мушка перспектива, па смо консултирали једног Тиндер ентузијасту који има профил већ осам година. Бранимир има 31 годину и по занимању је туристички радник.

– Ја не лајкам све. Спреман сам имати пуно мање мечева, али за врло изоловане лајкове. Није свако за сваког. Кад видим у опису „фитнес“, „мотори“ и све што ми није кул, само свајпам лево. Волим кад неко има писани опис профила, да не пише само висина и три слике. Цуре то исто пишу, не само мушкарци, то је просечан профил – ограђује се Бранимир.

Додаје да је имао доста дејтова, чешће с туристкињама него с локалним становницама.

– Дакле, преферираш дружење за једну ноћ? – питамо.

– Па ако смо обоје из Загреба, нигде ми се не жури. Али ако сам негде на два дана, или је цура ту два дана, нисам сигуран спада ли то у категорију „one night standa“. То је више „single opportunity stand“ (јединствена прилика, оп. а.) – појашњава он.

Наглашава да разликује искуство са самом апликацијом и с људима. Људи су подједнако лоши као за шанком, смеје се Бранимир, док је апликација јако корисна, каже. Сматра да је Тиндер ултимативни Дуолинго (апликација за учење језика, оп. а.). С уплатом пакета Тиндер голд може се мењати локација и учити жељени језик кроз описе профила и дописивање с изворним говорницима. То је, уједно, највећи плус Тиндера, каже он, док је више негативних страна.

– Тиндер редовито задаје ударац на самопоуздање. То је премиум апликација за извлачење новца, на перфидан начин се вара људе који могу помислити да су незанимљиви, а у бити им то подстиче алгоритам. Ово није теорија завере, проверио сам. Ако уплатиш Тиндер плус добит ћеш мање мечева, то је зезнута замка. Пакети Тиндер голд и платинум су по мени на граници малтретирања јер уз супер лајк можеш послати поруку коме хоћеш, није потребно да те тај други лајка. Ја користим обичан Тиндер, без наплате – објашњава Бранимир.

У једној студији Америчког психолошког удружења учесници су одговарали на питања која се тичу укупног самопоштовања. Истраживање је показало да су корисници оба пола више незадовољни својим телима од оних који не користе дејтинг апликаце. Мушки корисници Тиндера показали су најнижу разину самопоштовања, чиме се показало да притисци и стандарди лепоте нису ограничени само на жене. „Мушкарци би могли искусити оне негативне учинке које жене већ 40 или 50 година константно доживљавају“, један је од истакнутијих закључака студије.

С обзиром на то да код већине корисника Тиндера број одбијања, односно неспајања и неодговарања на поруке вишеструко надмашује број реализираних спојева и остварених конверзација, усмеравање на неуспехе може још више нарушити самопоуздање, наводи психолог Данијел Туркан у свом раду о онлајн дејтингу. Стога питамо Бранимира што би препоручио садашњим и будућим корисницима Тиндера, пре свега мушкарцима. Какво је понашање прихватљиво?

– Важно је показати да ниси претња и да имаш интегритет као особа. Ако то немаш, свеједно ћеш добијати мечеве, али ћеш добити људе с лошим намерама. Што се тиче понашања према женама, добро је више разговарати и постављати питања, да јој се обраћаш као особи, а не сексуалном објекту. Препоручујем свима: свајпајте лево колико год хоћете – каже Бранимир.

Тиндер може побољшати друштвени живот ако га се користи одговорно и самосвесно, дакле ако га се третира као јавни простор. Мартина каже да безуспешно покушава наговорити неке пријатеље да уроне у могућности дигиталног доба. Очито је јака предрасуда да је Тиндер само за дехуманизирани секс. Можда је ствар у томе да хетеро особе још увек превише наде полажу у офлајн судбоносне сусрете. За људе који траже партнере супротног спола то је на неки начин и привилегија, док припадници ЛГБТИ+ заједнице то баш не могу рећи. Анкете доносе податак да је чак 70 посто истополних веза започело на апликацијама за упознавање, од којих је најпознатија Гриндер. Заиста, много можемо научити од нових генерација, предводника у кориштењу Тиндера и Гриндера који се не либе пропитивати границе сексуалности и међуљудских односа.

– Кажу да на Тиндеру нема магије. Па нема је ни у кафићима као што је Криви пут – поручује Мартина свим скептицима.

 

ПИШЕ: Ања Кожул, Нада