Pekmez od marelice

Pekmez od marelica pripremam svake sezone jer je nezamjenjiv, bilo kao namaz na maslacu i domaćem kruhu ili u kolačima. Palačinke, buhtle, kiflice, krafne i londoneri su nezamislivi bez njega

Obožavam pripremati zimnicu pa se kod mene na policama starog kredenca u podrumu uvijek nađu staklenke domaćeg pekmeza, likeri, ukiseljeno povrće, sušene gljive, suhe trave za čaj ili začini. Pošto marelice dozrijevaju ljeti, kuhanje pekmeza i nije najugodniji doživljaj, ali kada je u pitanju ovaj pekmez, nije mi teško niti po vrućini stajati uz štednjak. Pekmez od marelica pripremam svake sezone jer je nezamjenjiv, bilo kao namaz na maslacu i domaćem kruhu ili u kolačima. Palačinke, buhtle, kiflice, krafne, londoneri ili sacher torta su nezamislivi bez ovog pekmeza. Osim što ga koristim u svojoj kuhinji, najslađe mi ga je pokloniti obitelji, prijateljima ili gostima jer su te slatke teglice uvijek omiljeni pokloni.

Žao mi je što marelice baš ne uspijevaju kod nas u Gorskom kotaru pa ih uvijek moram kupiti, no nastojim od domaćih proizvođača. Kod nabave marelica za pekmez pripazite da su dovoljno zrele jer će biti ukusniji, bit će ljepše boje i kraće ćete ga morati kuhati. Ukoliko plodovi imaju oštećenja ili trulih dijelova, valja ih očistiti i ukloniti da se pekmez ne bi kvario.

Za kuhanje pekmeza uvijek koristim one starinske, teške, crne posude širokog dna jer su mi se pokazale kao najbolje. Staklenke pripremite unaprijed, operite ih i posušite. Ukoliko je potrebno, zamijenite stare poklopce novima. Za ovaj pekmez koristim želin kod ukuhavanja jer mi inače bude prerijedak. Naravno, može i bez želina, kao što se nekad radilo, samo ga tada treba dugo kuhati. U receptu je omjer sastojaka za jedan paketić želina pa povećajte količine po potrebi, ali uglavnom ide 500 grama šećera na kilogram očišćenih marelica.

 

Sastojci:

3 kg zrelih, očišćenih marelica

1,5 g kristal šećera

3 do 4 limuna (sok)

1 paketić želina

 

Priprema:

Operite i malo posušite marelice pa im izvadite košticu. Izvažite voće i stavite u prikladnu posudu. Pospite s polovicom potrebnog šećera te dodajte limunov sok pa promiješajte. Zdjelu pokrijte i ostavite da stoji preko noći na hladnom mjestu.

Idućeg dana smjestite posudu na plamenik na umjerenu vatru (idealno ako to možete raditi u dvorištu) i miješajući kuhajte smjesu dok se marelice ne počnu raspadati. Ja ih još usitnim štapnim mikserom, ali vi ne morate. Dodajte ostatak šećera (ostavite dvije do tri žlice za pomiješati sa želinom) pa kušajte odgovaraju li vam okusi. Možete dodati još limuna ili još šećera, ovisno kakve marelice imate pa kuhajte još nekih 30 minuta. Želin pomiješajte s dvije do tri žlice šećera i dodajte pekmezu. Kuhajte još pet do 10 minuta.

Oprane i osušene staklenke i poklopce (metalne) stavite u pećnicu na 100 stupnjeva da se steriliziraju. Kuhani, vrući pekmez sipajte u vruće staklenke pa stavite na 10 minuta u pećnicu na 100 stupnjeva. Zatim ih odmah zatvorite. Okrenite ih naopako na par minuta pa vratite i ostavite u isključenoj, toploj pećnici da se hlade. Kako se pekmez hladi, napravit će se vakuum što će vaš pekmez čuvati od kvarenja. Staklenke čuvajte u smočnici na tamnom i suhom mjestu.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović