Pikantna juha od vrganja

U Gorskom kotlu ovaj put donosimo starinski recept za krepku, pikantnu juhu od gljiva. Vrganji su na goranskim stolovima najčešće gljive, a mogu se sušiti, spremiti u zamrzivač ili ukiseliti

Nama Goranima je jesen godišnje doba koje miriši na šumu i branje gljiva. U Gorskom kotlu ću vam ovaj put predstaviti jedan starinski recept za krepku, pikantnu juhu od gljiva. Vrganji su na goranskim stolovima najčešće gljive. Beremo ih u našim šumama i pripremamo na razne načine. Mogu se sušiti, spremiti u zamrzivač ili ukiseliti. Najčešće ih sušim jer takvi zadržavaju okus i nutritivne vrijednosti dulje nego oni u zamrzivaču. Koristim ih u jelima poput juha, gulaša, mesa u umaku i slično. Zaleđene treba što prije potrošiti jer gube okus dugim stajanjem u zamrzivaču.

Jedno od najdražih jela s vrganjima je pikantna juha koju pripremam u hladnijim mjesecima. Juha se može pripremati i sa svježim vrganjima, sušenim ili onima iz zamrzivača. Ukoliko koristite sušene vrganje, potrebno ih je namočiti u toploj vodi ili temeljcu prije pripreme jela. Ova juha je starinsko jelo i ja za pripremu koristim svinjsku mast, no možete staviti neku drugu masnoću, ulje ili maslac. Pikantna juha od vrganja predstavlja pravi okus i miris goranske kuhinje.

Sastojci (za 4 osobe) 

pola žlice masti
50 — 80 g dimljene slanine
1 glavica luka
2 — 3 krumpira
2 šake sušenih vrganja (možete koristiti i zaleđene ili svježe, nasjeckane na listiće)
temeljac za podlijevanje
peršinov list
ljuta mljevena paprika (može i slatka ako ne volite ljuto)
sol i papar po želji

Priprema

U posudu stavite mast. Neka se otopi i zagrije. Na mast dodajte nasjeckanu dimljenu slaninu i popržite. Kada postane staklasta, dodajte sitno nasjeckani luk. Popržite luk, neka bude žut. Dodajte krumpir nasjeckan na kockice, ocijeđene vrganje, podlijte temeljcem i pustite da lagano kuha. Kada je krumpir kuhan, juha je gotova.

Začinite crvenom paprikom, solju i paprom te na samom kraju dodajte sjeckani peršinov list. Kada nemam temeljac, koristim domaću vegetu, povrće iz vlastitog povrtnjaka, mljeveno i usoljeno. Tada treba paziti na dodavanje naknadne soli.

Vodu u kojoj su se namakali suhi vrganji ne bacam jer ona dodaje okus, pa i nju stavljam u juhu. Što više krumpira stavite, juha će vam biti gušća. Meni je bolja kada nije skroz gusta i mora biti ljuta. Po želji, možete dodati žlicu vrhnja kod posluživanja.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović