Прхка савијача

У време празника попут Васкрса или Божића те за разне друге свечаности традиционално се справљају колачи попут ових савијача с дизаним тестом и надевом од ораха, мака или рогача. Било да се ради о повитици или савијачи од меког, дизаног теста или у овој варијанти, с прхким дизаним тестом, домаћице знају да ће гости увек коментарисати је ли надев богат и је ли тесто меко те како се увило. Мак ми је најдражи, то сте већ могли приметити, ораси су класика и иначе у сластицама, али рогач је намирница коју смо можда помало заборавили. Стога сам за ове празнике одлучила испећи сва три окуса па тко што воли. За овакав колач пуњен рогачем се код нас каже карубњача. Као млађа сам зазирала од тих врста сластица, нисам их волела припремати, а од помисли на дуготрајно чишћење ораха дизала ми се коса на глави. Као што то увек бива, с годинама дође та нека мудрост па схватиш да су наше баке и маме биле праве уметнице у изради оваквих колача, нарочито када није било помоћи модерне технологије.

 

Тесто:

600 г брашна (можете помешати пола глатко, пола оштро)

20 г свежег квасца

100 г масти

40 г маслаца

130 г шећера

1 ванилин шећер

4 жуманца

корица лимуна

2,5 дл млаког млека

 

Надев од ораха:

200 г млевених ораха

100 г шећера

1 ванилин шећер

кашика рума

1 дл врућег млека

2 кашике тученог беланцета

 

Надев од мака:

200 г млевеног мака

100 г шећера

1 ванилин шећер

лимунова корица

2 дл врућег млека

3 кашике тученог беланцета

 

Надев од рогача:

200 г млевеног рогача

100 г шећера

1 ванилин шећер

2 нарибане јабуке (средње величине)

2 дл врућег млека

3 кашике тученог беланцета

 

Припрема:

За тесто најпре размрвите квасац у топлом млеку те му од укупне количине додајте по кашичицу шећера и брашна. Оставите 15 минута да се активира. Одвојите жуманца од беланаца. Беланце спремите за припрему надева. Растопите маст и маслац те оставите да се мало прохладе, али не да се посве стисну. Брашно просејте те му додајте обе врсте шећера, жуманца, масноћу, рум, лимунову корицу и активирани квасац с млеком. Замесите глатко тесто које добро израдите миксером спиралним наставцима па га довршите на дасци рукама. Тесто ставите у посуду за дизање и прекријте крпом те оставите најмање сат времена да се диже. За то време припремите надеве.

За надев од ораха помешајте млевене орахе с обе врсте шећера и румом те залијте врућим млеком и добро промешајте. У прохлађено ставите две кашике снега од беланаца.

За надев од мака помешајте млевени мак с обе врсте шећера и лимуновом корицом, залијте врућим млеком те добро промешајте. У прохлађено додајте три кашике снега од беланаца За надев од рогача помешајте млевени рогач с обе врсте шећера, залијте врућим млеком те добро промешајте. У прохлађено додајте нарибане јабуке и три кашике снега од беланаца.

Дигнуто тесто поделите на три једнака дела. Сваки део разваљајте танко, на дужину лима за печење. Премажите надевима те заролајте у савијачу. Савијаче ставите на масни папир у лим за печење. Прекријте крпом и оставите још пола сата да се дижу. Загрејте рерну на 200 степени, премажите савијаче уљем те ставите пећи 10 минута. Након 10 минута смањите температуру рерне на 180 степени и пеците још 40 минута док савијаче не порумене. Вруће савијаче помоћу тацне преокрените наопако те оставите 10-ак минута да вам се корица не одваја, а затим вратите и прекријте крпом да се охладе те их поспите шећером у праху. Овакве савијаче су прхке, а сочне због пуњења. О мирисима док се пеку да не говорим.

Пријатно!

 

ПИШЕ: Валентина Вукадиновић, Нада