Пржене шљиве

Један од првих рецепата који сам пожелела испробати из старе, руком писане бележнице био је управо овај. Привукао ме јер је записан на папиру који је уметнут између осталих страница и изгледом, рекла бих, старији од осталих. Папир на којем је записан је жут, искрзаних рубова од кориштења и листања, а рукопис је прекрасан. Пржене шљиве су на око једноставно и ни по чему посебно, али ипак другачије и неочекивано укусно слатко јело. Припрема се са сушеним шљивама које се напуне огуљеним бадемима. Сама припрема има две етапе јер најпре треба припремити бадеме, али нека вас то  не обесхрабри јер вам неће одузети пуно времена, а развеселићете непце овим слатким јелом. Ако сте љубитељи зимских окуса попут фритула, кроштула или компота од шљива, ово је прави рецепт за вас.

Окус ових пржених шљива је као да једете фритуле пуњене пекмезом или комбинацију фритуле и кнедле са шљивама. Бадем унутар шљиве даје дозу хрскавости, а цимет сјајно надопуњује ову комбинацију. Бадеме је потребно огулити, а то ћете најлакше направити тако да их кратко прокухате у води (довољно је пар минута) па их оцедите и накратко потопите у хладну воду. Опна ће се намрешкати и лагано ћете их огулити. Уколико вам остане огуљених бадема, осушите их и можете их користити у колачима.

У оригиналном рецепту домаћица је навела да се на исти начин припремају и суве марелице,  само се морају пошећерити.

 

Састојци за пржене шљиве:

500 г сувих шљива

50 г бадема (потребно их је прокухати и огулити)

125 мл млека

90 г брашна (ставила сам глатко)

1 јаје

1 кашика рума

прстохват соли

уље (за пржење)

шећер у праху (за посипање)

млевени цимет (за посипање)

 

Припрема:

Најприје припремите бадеме како сам већ описала. Потребан вам је један бадем за једну шљиву. Суве шљиве нисам кухала јер су биле баш меке и сочне. Уколико су вам више сухе и тврде, кратко их прокухајте да мало омекшају. У сваку шљиву утисните по један огуљени бадем.

Од брашна, млека, јаја, рума и мало соли припремите текуће тесто слично ономе за палачинке, само гушће.

У дубљу посуду улијте уље за пржење (као када радите фритуле). Сваку шљиву уваљајте у смесу и спустите у вруће уље. Када порумене, шљиве су готове. Извадите их шупљом кашиком и ставите на убрус да упије вишак масноће. Поспите их шећером у праху и циметом. И уживајте!

Пријатно!

 

ПИШЕ : Валентина Вукадиновић, Нада