Sirup od bazge s melisom i mentom

U ljetnim žegama, nakon igre, ohlađeni sok limunastog okusa i specifičnog mirisa nudio je osvježenje. Čini mi se kako su sve špajze stanova u Nizu, gdje smo odrastali, skrivale nepregledne boce sirupa od bazge pa taj okus i miris čuvam kao zlatnu nit djetinjstva

Odrastala sam u drugoj polovici 80-ih i početkom 90-ih i vjerujem da se svi koji su tada bili djeca još sjećaju osvježavajućeg okusa soka od bazge koji su nam spravljale naše majke i bake. U ljetnim žegama, nakon igre, ohlađeni sok limunastog okusa i specifičnog mirisa nudio je osvježenje. Čini mi se kako su sve špajze stanova u Nizu, gdje smo odrastali, skrivale nepregledne boce tog sirupa. Nije bilo rođendana niti nedjeljnog ručka bez punih bokala soka od bazge. Tada nas je bilo baš puno, nas dječurlije iz Niza i svi smo se družili i đipali oko tih naših zgrada, zajedno proslavljali rođendane, jeli jedni kod drugih, moljakali roditelje da nas puste van i čoporativno igrali graničara ili skrivača.

Sjećam se i odlazaka u berbu bijelih, krupnih cvjetova kada bismo tražili mjesta daleko od prometnica i tvornica. I baš poput Proustovog kolačića sjećanja, taj okus i miris čuvam kao zlatnu nit djetinjstva jer me vrati u bezbrižnost druženja s ekipom, rođendane, igre i prve, dječje zaljubljenosti. Sada smo rasuti svuda, ali još pamtim koliko nas je bilo tih ljeta.

Bazga je ljekovita biljka koja je u Gorskom kotaru prilično rasprostranjena. Koristimo najčešće cvijet, ali i od bazginog ploda, crnih bobica se može praviti sirup i pekmez. Od cvjetova bazge i sama radim sirup, ali uz dodatak melise (matičnjaka) i mente. Arome tih biljaka se savršeno slažu s okusom i mirisom bazge i limuna. Bazga će uskoro procvasti pa vam Gorski kotao donosi recept za taj osvježavajući sirup. Birajte bazgu koja je daleko od prometnica ili nekog zagađenja i idite u berbu cvjetova po sunčanom i toplom vremenu kada su cvjetovi puni peludi. Pripazite da berete krupne i zdrave cvjetove bez kukaca i ušiju. Ako su manji, računajte da vam treba dupli broj.

 

Sastojci:

40 velikih cvjetova bazge

3-4 šake listova mente

3-4 šake listova melise (matičnjaka)

3 l vode

3 kg šećera

limunska kiselina (20-40 g po želji)

2-3 limuna (netretirana)

 

Priprema:

U veliki lonac stavite vodu i dodajte šećer. Kuhajte sirup dok se sav šećer ne otopi. Ostavite da se malo prohladi pa dodajte limunsku kiselinu, cvjetove bazge, listove melise i mente te limun narezan na ploške. Lonac poklopite i sirup ostavite 24 sata da bilje ispusti svoje arome. Nakon 24 sata procijedite sirup kroz gazu stišćući rukama da izađe sav sok. Oprane boce i čepove (metalne) stavite pećnicu na 100 stupnjeva da se steriliziraju pa u vruće lijevajte sirup. Odmah čvrsto zatvorite. Možete i pune boce staviti u lim od pećnice napunjen vodom pa u pećnicu na 100 stupnjeva na 10 minuta. Tako pripremljen sirup može dugo stajati, a nakon otvaranja, bocu čuvajte u hladnjaku. Poslužite ga razrijeđenog vodom i kockicama leda uz krišku limuna i listiće mente ili melise.

Nadam se da će vas ovaj sirup osvježiti u ljetnim vrućinama, ali i vratiti u neke bezbrižne dane kao što je mene.

piše Valentina Vukadinović