Суткиње наступају

Марија Чичак – финале Њимбледона (Фото: еџпа/ПИXСЕЛЛ)

Кад је спорт у питању, најбоље суде они које се не примијети, о којима се не прича. Мук који прати суђење знак је да је посао обављен добро. Па ипак, некад ваља око суђења дигнути мало буке, не због проблематичних судачких потеза (што је стандардан мотиватор), него због упитности тога како и тко судац постаје.

Пут жена у спортској судачкој професији био је трновит и дугачак. Георгина Цларк била је прва жена која је судила женско финале Њимбледона, меч између Цхрис Еверт и Мартине Навратилове 1984. године. Тридесет и седам година након Цларк, у овогодишњем мушком финалу Њимбледона још је једна жена оставила трајан траг. Док је Новак Ђоковић исписивао повијест освајајући трећи узастопни Њимбледон и 20. Гранд Слам титулу, исписивала ју је и 43-годишња Загрепчанка Марија Чичак. Чичак је постала прва жена у повијести тениса која је судила мушко финале Њимбледона.

Суђење мушког финала није дошло тек тако – Чичак иза себе има огромно искуство, ово јој је био 15. Њимбледон, а раније је судила финала ус Опена и Њимбледона за тенисачице. 2018. године судила је и мушко полуфинале између Кевина Андерсона и Јохна Иснера, што је био трећи најдужи меч у повијести тениса. Чичак је за ЊТА испричала како је и сама у младости интензивно играла тенис. С осамнаест година престала је играти како би се могла фокусирати на студирање. Није јој било лако бавити се спортском каријером и истодобно студирати, а тенис је био и остао изузетно скуп спорт. У интервјуима истиче да се нада да ће на мечевима почети судити више жена и то на највишим позицијама. ‘То се мора догодити, јер смо тако и ми дошле овђе’, поручила је лани у интервјуу за ЊТА.

Јасно јој је да је до успјеха ишла путем који су годинама утабавале друге жене. 2007. године Францускиња Сандра де Јенкен постала је прва жена која је судила мушко финале Гранд Слам турнира, кад је судила на Аустралиан Опену и Роланд Гарросу. 2015. године Ева Асдераки-Мооре постала је прва жена која је судила мушко финале ус Опена, када је судила меч између Новака Ђоковића и Рогера Федерера. Још једно мушко финале ус Опена судила је Алисон Хугхес из Велике Британије 2018., а Швеђанка Лоуисе Аземар Енгзелл 2020. године. Ове године мушко финале Роланд Гарроса судила је Францускиња Аурéлие Тоурте.

Нису само у тенису посљедњих година забиљежени повијесни моменти за суткиње. Почетком ове године Сарах Тхомас ушла је у повијест нфл-а као прва суткиња икад у Супер Боњлу. Ребецца Њелцх постала је прва жена именована да суди утакмицу у Енглеској ногометној лиги. Након више од десетљећа каријере и као најбоље рангирана суткиња у енглеском ногомету, Њелцх је судила сусрет у Другој лиги између Харрогате Тоњна и Порт Валеа.

Лани је Францускиња Степхание Фраппарт ушла у повијест поставши прва жена која је судила мушку утакмицу уефа-ине Лиге првака, сусрет у којем је Јувентус побиједио Динамо Кијев. Прошле јесени у пензију је отишла легендарна Бибиана Стеинхаус-Њебб, прва жена која је судила у њемачком мушком ногомету и годинама била дио судачке поставе у Бундеслиги. Стеинхаус-Њебб суђењу је била посвећена од петнаесте године живота, али је унаточ томе до краја каријере трпјела сексистичке коментаре на терену.

Хрватска је свој повијесни тренутак имала 2015. године, на утакмици између Локомотиве и Осијека, која ће остати забиљежена као прва у повијести ХНЛ-а у којој је у судачкој постави била жена. Сања Рођак Каршић стајала је тада као линијска суткиња на источној страни терена у Крањчевићевој.

пише Ивана Перић