Varivo od hokaido tikve

Osim u slatka, tikve volim staviti i u slana jela poput juha, variva i slanih pogača. A pošto su nam stigli tmurni, prohladni i kišni dani, ovakva variva su prava riznica okrijepe, dobrog raspoloženja i zdravlja

Ovog ljeta su mi hokaido tikve baš lijepo rodile pa sam ih maksimalno iskoristila u kuhinji. Osim u slatka, tikve volim staviti i u slana jela poput juha, variva i slanih kruhova i pogača. A pošto su nam stigli tmurni, prohladni i kišni dani, ovakva variva su prava riznica okrijepe, dobrog raspoloženja i zdravlja. Tako je nastalo i ovo varivo. Tmuran i hladan dan, puno posla u školi, umor i loše raspoloženje odlučila sam izliječiti toplim varivom žarke boje i punog okusa. Hokaido tikve baš volim jer su predivne narančaste boje, mirisnog i aromatičnog mesa, okusa nalik kestenu, a mogu se jesti s korom jer ona kuhanjem i pečenjem omekša. Varivo sam obogatila poprženom dimljenom pečenicom, slanutkom i čili papričicom jer volim pikantnost. Naravno, možete pripremati i vege varijantu pa izostavite meso i mesni temeljac.

Za pripremu vam neće trebati puno vremena, tek koliko je potrebno da se ječam skuha. Koristila sam slanutak iz konzerve, mesni temeljac kojeg uvijek imam zaleđenog te maslac koji je dao kremoznost i zaokružio priču. Ako ne volite ljutinu, možete izostaviti čili papričice. Količinu sastojaka prilagodite jer sam ja pripremala jelo za jednu osobu. Mene je ovo jelo ugrijalo, zasitilo i usrećilo, a to potvrđuje i moja prijateljica koja kaže da su njeni ukućani oduševljeno ispraznili lonac.

Sastojci

1 žlica ulja
50 g suhe, dimljene pečenice (može i neko drugo suho meso, šunka ili panceta)
1 manji luk
70 g ječma
80 — 100 g hokaido tikve (s korom)
1 žličica balsamičnog octa
200 — 300 ml temeljca
3 — 4 žlice slanutka iz konzerve
50 g maslaca
malo ljute čili papričice (koristila sam suhu)
sol i papar
popržene sjemenke bundeve

Priprema

Hokaido tikvu operite, prepolovite i žlicom očistite od sjemenki. Nasjeckajte na kockice količinu koja vam je dovoljna za ovo jelo, a ostatak možete zalediti ili ispeći u pećnici pa napraviti pire za pripremu nekog drugog jela. U posudi za kuhanje zagrijte masnoću pa lagano popržite nasjeckano suho meso. Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dok se ne zažuti. Dodajte ječam pa sve skupa popržite cijelo vrijeme miješajući. Kada se ječam malo popržio i upio okuse, dodajte nasjeckanu tikvu i sve zalijte temeljcem. Ako je potrebno, dodajte i malo vode. Dodajte žličicu balsamičnog octa. Kuhajte na laganoj vatri i često promiješajte. Kada ječam omekša, jelo će postati gušće i kremasto pa je potrebno češće miješati. Dodajte slanutak iz konzerve. Neka sve još malo prokuha pa začinite maslacem, solju, paprom i čili papričicom. Tako kuhano varivo ostavite da malo stoji, nekih 10 minuta da se okusi prožmu. Za to vrijeme popržite bučine sjemenke ili kruščiće koje ćete poslužiti uz jelo. Možete staviti i malo pržene slanine na vrh.

Dobar tek!

piše Valentina Vukadinović