Više od publike

Ahlavi su obilježili jedanaestu godišnjicu pogibije u Port Saidu. Na utakmici između Seattle Soundersa i Al Ahlija u Tangeru tribinama je dominirao jedan transparent, a na njemu velikim slovima: „Nikad nećemo zaboraviti“

Navijači Al Ahlija (Foto: Weam Mostafa/BackpagePix/PA/PIXSELL)

Nogometaši egipatskog Al Ahlija 11. su juna jedanaesti put osvojili afričku Ligu prvaka, pobijedivši u Casablanci marokanski Wydad. Wydad i Al Ahli u finalu su igrali i lani, tada je pobijedio klub iz Casablance. Al Ahli je inače rekorder u osvajanju afričke Lige prvaka, njihovi navijači slavili su dugo u noć na ulicama Casablance i Kaira. A bilo je među slavljenicima i Ahlavija, ultrasa koji su se i ovom prigodom outali pjesmama nedragima egipatskom režimu. Ne ginu im zbog toga nova uhićenja po povratku u Egipat. Deseci Al Ahlijevih navijača uhićeni su ranije ove godine, tijekom četvrtfinalne utakmice protiv Raje Casablance u Kairu, zato što su na stadionu skandirali protiv „doušnika“. Uhićenja su se nastavila i u danima nakon utakmice.

Pisale smo već na ovim stranicama kako su dvije egipatske grupe ultrasa, Ahlavi, okupljeni oko Al Ahlija, i Ultras White Knights (UWK) okupljeni oko gradskog rivala Zamaleka, 2011. na Tahriru marširali zajedno. Zbog takvog su političkog djelovanja targetirani na stadionu u Port Saidu 2012., kad je u okršaju nakon utakmice 79 navijača poginulo, a više od tisuću ozlijeđeno. Ultrasi su tada optužili policiju i plaćene huligane da su im poubijali drugove u osveti za Tahrir. Nastavili su prosvjedovati protiv režima, ali i uprava i igrača svojih klubova, jer za pravdu nakon Port Saida nisu napravili ništa. Godine 2015. ultrase je egipatska vlada proglasila „ilegalnim terorističkim organizacijama“, a zbog nastavka ekstremne represije, i Ahlavi i UWK raspušteni su u Kairu 2018. godine. Iako službeno više ne postoje, rad su u manjem obujmu nastavili u ilegali.

Nakon pokolja u Port Saidu, u Egiptu je ograničeno i prisustvovanje publike na utakmicama. Trenutno je za domaće utakmice na snazi kvota od pet tisuća posjetitelja, koja se u praksi uglavnom svodi na dijeljenje karata sponzorima i tzv. službenim licima. Kupnja ulaznica za utakmice domaće lige moguća je samo putem online platforme na kojoj je obavezan unos točnih osobnih podataka, a to je prevelik rizik za većinu ultrasa. Ponajviše se zato organiziraju oko utakmica afričke Lige prvaka i gostovanja u drugim zemljama, iako i na te utakmice ne odlaze zajednički, u velikim grupama – obično redove zbijaju tek na stadionu.

Osim Ahlavija, u stalnom su problemu i UWK-ovci. Kad je 2019. Egipat bio domaćin afričke Lige prvaka, poseban je pritisak bio na toj grupi ultrasa, zato što su prije početka natjecanja pokušavali organizirati i potaknuti navijače na pobune. „Ugnjetavanje navijača Zamaleka u zadnje se vrijeme pojačalo, jer je režim zabrinut zbog prosvjeda koji se odvijaju tijekom prvenstva. Ironično je da je Egipat domaćin turnira, a uhićuje nogometne navijače uoči utakmica“, komentirao je tada Hossam el-Hamalavi, ljevičar, novinar i navijač Zamaleka. Dodao je da su ultrasi meta zato što su bolje organizirani i politički aktivniji od drugih organizacija i inicijativa u zemlji. U maju te godine vođe UWK-a Adham Mohamed i Fathi Mohamed završili su u zatvoru zbog nastojanja da ožive kolektiv. Njihov odvjetnik Mohamed Hafez istaknuo je tada da ultrasi ostaju pod istragama i nakon što im je brutalno zabranjeno postojanje.

Pendrek dreči i pendreči, ali ni ultrasi ne pristaju da život žive iz publike. U februaru ove godine Ahlavi su dernjavom i pjesmom obilježili jedanaestu godišnjicu pogibije u Port Saidu. Na utakmici između Seattle Soundersa i Al Ahlija u Tangeru tribinama je dominirao jedan transparent, a na njemu velikim slovima: „Nikad nećemo zaboraviti.“

piše Ivana Perić