Žena, majka, radnica

Ova priča je veća od mene! To je poziv na uzbunu za sve klubove i poruka svim igračicama da ako zatrudne ili žele zatrudnjeti tijekom karijere, imaju svoja prava i garancije, poručuje nogometašica Sara Björk Gunnarsdottir koja je Lyon odvela pred FIFA-in sud

Sara Björk Gunnarsdottir (Foto: Nicolas Luttiau/EXPA/PIXSELL)

Dvije plave linije. Definitivno sam bila trudna. Isprva sam jedino osjećala sreću, ali onda me pogodila stvarnost. Sranje. Kako će ekipa reagirati na ovo?, piše kapetanica islandske nogometne reprezentacije Sara Björk Gunnarsdottir u članku za The Players’ Tribune.

U momentu kad je saznala da je trudna igrala je za francuski Lyon. Da je imala razloga za brinuti se, stvarnost joj je brzo potvrdila. Iz kluba su imali puno pitanja jer je bila prva igračica u povijesti Lyona koja je zatrudnjela, a s jasno izraženom namjerom da se nakon poroda vrati na teren i nastavi igrati. Lyon je bio klub u kojem je kao mlađa sanjala igrati, s njime je osvojila Ligu prvaka, zabila gol u finalu – sve je to isticala kao nezaboravno, najveći ponos u karijeri. Ali, ima u tom poslu puno više od sjaja i slave. U tekstu „Što se dogodila kad sam zatrudnjela“ Gunnarsdottir tako otkriva detalje važne presude kojom je Lyonu naređeno da joj isplati plaće za koje je zakinuta dok je bila trudna. Trenutno igračica Juventusa, bivšeg je poslodavca vodila pred FIFA-in sud, a presudom je francuskom klubu naloženo da joj mora isplatiti 82.094,82 eura.

Naime, početkom 2021. Gunnarsdottir se dogovorila s upravom Lyona da će se boraviti na Islandu tijekom posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće. Dok je bila na Islandu, Lyon joj je prestao isplaćivati plaću, tvrdeći da „samo slijede francuske zakone“. Međutim, nova pravila FIFA-e, koja su stupila na snagu početkom 2021., navode da nogometašice tijekom perioda trajanja radnog ugovora imaju pravo na plaćeni porodiljni dopust. Gunnarsdottir se javila za pomoć nogometnom sindikatu u Francuskoj, Union National des Footballeurs Professionnels, a zatim i FIFPRO-u, krovnoj organizaciji za profesionalne nogometaše i nogometašice.

Pokrenuta je tužba, a lani u maju FIFA-in sud naložio je Lyonu da Gunnarsdottir isplati plaće koje joj duguje. O čitavom slučaju prvi puta je progovorila u članku za The Player’s Tribune. „Ova priča je veća od mene! To je poziv na uzbunu za sve klubove i poruka svim igračicama da ako zatrudne ili žele zatrudnjeti tijekom karijere, imaju svoja prava i garancije!“, napisala je. Iz FIFPRO-a su čestitali Gunnarsdottir na njezinoj uspješnoj tužbi protiv Lyona i podsjetili da je nužno da se svi obvezni propisi FIFA-a provode u praksi na nacionalnoj razini. Nakon donošenja presude, FIFA je upozorila Lyon da će im biti zabranjeni igrački transferi ako ne isplate novac koji duguju Gunnarsdottir u roku od 45 dana.

Važno je reći da je i tijekom trudnoće Gunnarsdottir „trenirala kao manijak“. Svaki dan je radila s trenerom kojeg je sama plaćala, iz svoje ušteđevine. „Uložila sam puno i nisam bila sigurna da ću to ikada dobiti natrag. To nije dobar osjećaj, pogotovo kada osnivate obitelj. U pozadini glave, nisam mogla prestati razmišljati o tome kako nemam budućnosti u klubu“, objašnjava u tekstu.

Iako vidi promjene u ženskom profesionalnom nogometu, lagano podizanje (radno pravnog) standarda i sve veću praćenost i navijačku podržanost, Gunnarsdottir ističe da je još puno toga u potrebno mijenjati nabolje. Zasukati rukave, o problemima pričati, na njima u kontinuitetu raditi. Svoj dio u tome planira davati i dalje, i nakon ovog jednog, uspješno završenog slučaja. „Želim biti sigurna da nitko više ne mora prolaziti kroz ovo što sam ja prošla. I želim da Lyon zna da ovo nije u redu. Ovo nije ‘samo biznis’. Ovdje se radi o mojim pravima kao radnice, kao žene i ljudskog bića“, poručila je.

piše Ivana Perić