8.март – Дан жена

У Ријеци је кроз низ активности обележен међународни дан жена, 8.март, у организацији СКД Просвјета пододбор Ријека,  жупанијског вијећа српске националне мањине и Српског Демократског Форума.

Програм у Ријеци почео је 04.03.2024.г.  концертом гитаристе светског гласа Емира Хота и Роберта Јустинића. Присутни су уживали у  р’н’р и блуз класицима, те у звуцима севдалинки и староградских песама. На сам 8. март организована је подела цвећа женама, које су се након програма прикључиле 8мартовском ноћном маршу кроз Ријеку.

Ноћни марш у Осијеку и заједничко ходање под паролом ,,Жена с гласом“, ове године окупило је неколико стотина људи који су ходали улицама Осијека 08.04. у борби за женска права. Српски демократски форум учествовао је у шетњи.

Дана 09. марта одржана је традиционална прослава у Книну, више од  350 жена из Шибенско-книнске и Задарске жупаније  присуствовало је овом догађају. Овогодишња прослава је била хуманитарног карактера. Прославу су организовали Српски демократски форум и Српско народно вијеће.