Rolada od bundeve

Listopad i studeni su u znaku prekrasnih boja koje donosi jesen, a jedna od najljepših namirnica s kojom pripremam jela je bundeva. Moram priznati da mi je draža u kolačima nego u slanim jelima, što me poprilično iznenadilo jer sam bila skeptična prema toj ideji. No kako se kod nas održava Bundevijada, festival posvećen bundevi i jelima od bundeve, kušala sam bezbroj jela i slastica pripremljenih od nje i moram reći da ne znate što propuštate ako još niste probali neki bundeva kolač.

U ovom kolaču bundeva se krije u sočnom biskvitu, a krema se priprema od krem sira, slatkog vrhnja i meda te ne sadrži dodatni šećer. Koristila sam pire pečene muškatne tikve, a dobra je i hokaido tikva jer je meso ovih vrsta aromatično i prekrasne boje. Naravno, možete koristiti bundevu koja vam je dostupna. Moj savjet je da bundevu ispečete u pećnici (narežite je na dijelove, očistite od sjemenki, pecite na 180 stupnjeva dok ne omekša, pa sastružite s kore slatko meso), pire propasirajte ili izradite štapnim mikserom i tada ga koristite u jelima i kolačima. Biskvit sam pekla u limu dimenzija 28 puta 40 centimetara pa ako ćete peći u većem, povećajte količinu sastojaka.

 

Sastojci za roladu od bundeve:

 

Za biskvit:

80 g glatkog brašna

20 g oštrog brašna

1 žličica praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbone

1 žličica cimeta

malo ribanog muškatnog oraščića

malo mljevenog anisa

prstohvat soli

3 jaja

120 g šećera

1 burbon vanilija šećer

150 g pirea pečene bundeve

 

Za kremu:

200 g krem sira

2 dl slatkog vrhnja (mliječno vrhnje s visokim udjelom masnoće, nezaslađeno)

2 žlice meda (koristila sam cvjetni med lokalnog OPG proizvođača)

 

Priprema:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Lim obložite masnim papirom koji još malo namastite i pospite brašnom. U posudu za miksanje stavite cijela jaja i obje vrste šećera. Dobro izradite smjesu. Smjesi dodajte pire pečene bundeve i izradite u glatku masu. Sve ostale suhe sastojke pomiješajte pa pomalo dodajte u smjesu jaja, šećera i pirea bundeve miješajući dok se sve ne sjedini. Izlijte smjesu u lim obložen masnim papirom te poravnajte. Obično lupim par puta limom o podlogu da se smjesa poravna. Pecite nekih 30 minuta, provjerite čačkalicom je li biskvit gotov. Izvadite biskvit iz lima skupa s papirom, premjestite na čistu krpu te sve zajedno zarolajte u roladu. Ostavite da se ohladi.

Za kremu izradite slatko vrhnje dok ne bude čvrsto (pazite da ga ne izradite previše jer će vam se odvojiti i zgrudati masnoća, neka bude kao za šlag), umiješajte izrađen krem sir s dvije žlice meda. Sve pomiješajte da dobijete glatku kremu.

Ohlađen biskvit odmotajte i odvojite od masnog papira. Namažite s dvije trećine kreme pa ponovo zamotajte roladu. Ostatkom kreme premažite cijeli kolač. Ukrasite ga po želji, a ja sam stavila popržene bučine sjemenke i malo ribane bijele čokolade. Kolač ohladite, ali prije posluživanja ga ostavite 10-ak minuta na sobnoj temperaturi.

Dobar tek!

PIŠE: Valentina Vukadinović, Nada