Sirup od cvijeta kadulje

Specifičnog mirisa, ljepljivih listića i pomalo gorkastog okusa, kadulja je aromatična i vrlo ljekovita pa ako ste ljubitelj mirisa i okusa te biljke, svakako kušajte ovaj sirup

Nakon bazge, u “Gorskom kotlu” je vrijeme kadulje. Volim domaće sirupe i često ih izrađujem pa sam se okušala i u izradi ovog sirupa prekrasne boje i arome. Kadulja, žalfija ili salvija ljekovita je biljka s kojom ste se, vjerujem, već susreli. Bilo samonikla ili ona uzgojena, česta je u našim čajevima ili kao pomoć pri upali grla, usne šupljine ili zubnog mesa.

Kako radimo svoju domaću travaricu, kadulju uvijek imam, bilo posađenu u kutku vrta ili sušenu. Specifičnog mirisa, ljepljivih listića i pomalo gorkastog okusa, kadulja je aromatična i vrlo ljekovita pa ako ste ljubitelj mirisa i okusa te biljke, svakako kušajte ovaj sirup.

U vrijeme cvatnje je omiljena pčelama, no ja sam odlučila ukrasti pčelicama cvjetove za izradu ovog aromatičnog sirupa. Koristila sam posađenu kadulju i to vrhove s cvjetovima koje sam brala kada je sunce već visoko. Za izradu sirupa je najbolje brati tek procvalu kadulju jer će sirup tada imati najljepšu i intenzivno ružičastu boju. Ja sam malo zakasnila pa boja nije tako intenzivna, ali je jednako ukusan. Ako berete samoniklu kadulju, birajte mjesta podalje od prometnica ili nekih zagađivača.

 

Sastojci:

500-600 g vrhova kadulje s cvijetom

6 l vode

5 kg šećera

1-2 limuna

50-100 g limunske kiseline (prilagodite ukusu)

 

Priprema:

U prikladno veliku posudu stavite ukupnu količinu vode i zakuhajte. Ohladite vodu pa dok je još mlaka potopite cvjetove kadulje i narezani limun (bez kore). Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite da stoji 24 sata. Idućeg dana procijedite tekućinu kroz gazu pa u nju malo po malo dodajte šećer i zakuhajte do vrenja miješajući da se sav šećer otopi. Nemojte kuhati nego miješajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi. Dodajte limunsku kiselinu prema ukusu.

Staklene boce i odgovarajuće metalne čepove dobro operite te ih stavite u pećnicu na 100 stupnjeva da se steriliziraju. Nakon 20-ak minuta izvadite boce i sipajte vrući sirup u vruće boce te odmah čvrsto zatvorite. Tako pripremljen sirup možete dugo čuvati u smočnici, a kada ga otvorite, bocu čuvajte u hladnjaku.

Sirup razrijedite vodom i dodajte kockice leda za idealno ljetno osvježenje, a može poslužiti i kao preljev sladoledu ili nekoj slastici.

piše Valentina Vukadinović