Nakon bazge, u „Gorskom kotlu“ je vrijeme kadulje. Volim domaće sirupe i često ih izrađujem pa sam se okušala i u izradi ovog sirupa prekrasne boje i arome. Kadulja, žalfija ili salvija ljekovita je biljka s kojom ste se, vjerujem, već susreli. Bilo samonikla ili ona uzgojena, česta je u našim čajevima ili kao pomoć pri upali grla, usne šupljine ili zubnog mesa.
Kako radimo svoju domaću travaricu, kadulju uvijek imam, bilo posađenu u kutku vrta ili sušenu. Specifičnog mirisa, ljepljivih listića i pomalo gorkastog okusa, kadulja je aromatična i vrlo ljekovita pa ako ste ljubitelj mirisa i okusa te biljke, svakako kušajte ovaj sirup.
U vrijeme cvatnje je omiljena pčelama, no ja sam odlučila ukrasti pčelicama cvjetove za izradu ovog aromatičnog sirupa. Koristila sam posađenu kadulju i to vrhove s cvjetovima koje sam brala kada je sunce već visoko. Za izradu sirupa je najbolje brati tek procvalu kadulju jer će sirup tada imati najljepšu i intenzivno ružičastu boju. Ja sam malo zakasnila pa boja nije tako intenzivna, ali je jednako ukusan. Ako berete samoniklu kadulju, birajte mjesta podalje od prometnica ili nekih zagađivača.
Sastojci:
500-600 g vrhova kadulje s cvijetom
6 l vode
5 kg šećera
1-2 limuna
50-100 g limunske kiseline (prilagodite ukusu)
Priprema:
U prikladno veliku posudu stavite ukupnu količinu vode i zakuhajte. Ohladite vodu pa dok je još mlaka potopite cvjetove kadulje i narezani limun (bez kore). Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite da stoji 24 sata. Idućeg dana procijedite tekućinu kroz gazu pa u nju malo po malo dodajte šećer i zakuhajte do vrenja miješajući da se sav šećer otopi. Nemojte kuhati nego miješajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi. Dodajte limunsku kiselinu prema ukusu.
Staklene boce i odgovarajuće metalne čepove dobro operite te ih stavite u pećnicu na 100 stupnjeva da se steriliziraju. Nakon 20-ak minuta izvadite boce i sipajte vrući sirup u vruće boce te odmah čvrsto zatvorite. Tako pripremljen sirup možete dugo čuvati u smočnici, a kada ga otvorite, bocu čuvajte u hladnjaku.
Sirup razrijedite vodom i dodajte kockice leda za idealno ljetno osvježenje, a može poslužiti i kao preljev sladoledu ili nekoj slastici.
piše Valentina Vukadinović