Putujemo…

SDF je organizirao više putovanja u 2023. godini.

Organizirana su putovanja za djecu i mlade na različitim područjima u Hrvatskoj i šire.  Mladi su kroz edukativne sadržaje i igru naučili kako o svojoj, tako i o drugim kulturama. Posjetili su područja i mjesta vezana za našu zajednicu, te su kroz različite sadržaje naučili i nešto novo.

Učenici srpske Pravoslavne gimnazije „ Katakuzina Katarina Branković“ početkom lipnja posjetili su Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle, gdje je bio organiziran  posjet Teslinoj obiteljskoj kući.

Učenici osnovnih škola iz Moravica, Gomirja i Vrbovskog sudjelovali su na ekskurziji u Beogradu. Između ostalog, posjetili su  Hrama svetog Save, obišli Savski trg na kom se nalazi novoinstalirani spomenik Stefanu Nemanji, posjetili su manastir Rakovicu, prošetali su Knez Mihailovom ulicom i posjetili  kalemgdansku tvrđavu.

U sklopu SDF-ovog projekta „Pilipenda„, krajem kolovoza 2023.g. organizirano je putovanje u Sloveniju. Učenici  7. i 8. razreda, osnovnih škola, kao i prvih razreda srednje škole sa područja Like i Dalmacije, posjetili su Ljubljanu i Postojnu.  Organizirano putovanje trajalo je 4 dana.

U ljeto 2023. za učenike iz Osnovne škole Jabukovac organizirana je terenska nastava u Velom Lošinju. Putovanje je trajalo 4 dana.

Dana 17.06.2023. za učenike iz Zagreba, koji pohađaju nastavu po C modelu, organiziran je jednodnevni izlet u Krnjak gdje su se susreli sa učenicima osnovne škole „Katarina Zrinski“. Svi zajedno su obišli  Petrovu goru.