Путујeмo…

СДФ је организовао више путовања у 2023. години.

Организована су путовања за децу и младе на различитим подручјима у Хрватској и шире.  Млади су кроз едукативне садржаје и игру научили како о својој, тако и о другим културама. Посетили су подручја и места везана за нашу заједницу, те су кроз различите садржаје научили и нешто ново.

Ученици српске Православне гумназије „ Катакузина Катарина Бранковић“ из Загреба, почетком јуна  посетили су Смиљан, родно место Николе Тесле, где је била организована  посета Теслиној Породичној кући.

Ученици основних школа из Моравица, Гомирја и Врбовског учествовали су на екскурзији у Београду. Између осталог, посетили су  Храм светог Саве, обишли Савски трг на ком се налази новоинсталирани споменик Стефану Немањи, посетили су манастир Раковицу, прошетали су Кнез Михаиловом улицом и посетили  калемгданску тврђаву.

У склопу СДФ-овог пројекта „Пилипенда„, крајем августа 2023.г. организовано је путовање у Словенију. Ученици  7. и 8. разреда основних школа, као и првих разреда средње школе са подручја Лике и Далмације, посетили су Љубљану и Постојну.  Организовано путовање трајало је 4 дана.

У лето 2023. године за ученике из Основне школе Јабуковац организована је теренска настава у Велом Лошињу. Путовање је трајало 4 дана.

Дана 17.06.2023. за ученике из Загреба, који похађају наставу по Ц моделу, организиран је једнодневни излет у Крњак где су се сусрели са ученицима основне школе „Катарина Зрински“. Сви заједно су обишли  Петрову гору.