SDF u posjeti američkoj saveznoj državi Minnesota

Delegacija Srpskog demokratskog foruma posjetila je  američku državu Minnesotu  od 21.–29. maja prošle godine. Trinaest članova SDF-a bili su gosti Pravnog fakulteta Univerziteta u Minnesoti, gdje ih je pozdravila profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Antonija Petričušić.

U Centaru za ljudska prava, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Minnesoti,  slušali su predavanja o pitanjima sa kojima se suočavaju manjinske u Americi. Kroz sastanke sa profesorima, studentima i običnim građanima učili su o strukturi  društva značajno različitoj od naše, o novoj kulturi, običajima, načinu razmišljanja, urbanizmu, odnosu prema zdravlju, hrani, prirodi, manjinama, strancima, svakodnevnom životu. Nevolje žena u američkom društvu, rasna pravda, imigracijska politika, pravna struktura i način života bili su stoga primarne teme.

Dio delegacije odao je počast Georgu Floydu na trećoj godišnjici njegove tragične smrti.

Pored univerziteta, članovi su imali priliku posjetiti i druge kulturne institucije, te upoznati američku kulturu iz nekog drugog ugla ( Institut za umjetnost u Mineapolisu (MIA), muzej Mill City).