Пилипенда кампује – летњи дечји камп у Далмацији, 15. – 21.07.2024.

xr:d:DAFfscjzH98:3,j:44905144700,t:23041010

С поносом најављујемо наш нови пројекaт „Пилипенда кампује“ намењен деци с подручја Лике, Кордуна и Баније. Летњи  камп „Пилипенда“ укључује спортске, рекреативне и креативне активности, радионице и путовања којима ће се деци приближити Далмација као завичај, српски језик и писмо, те културни и спортски садржаји којима се могу враћати касније у својем школовању и животу.

Ко се може пријавити?
Камп ‘Пилипенда’ намењен је деци с подручја Баније, Кордуна и Лике – старијим основношколцима и средњошколцима, у доби од 13 до 17 година, те њиховој пратњи у случају посебне потребе. Уз децу, у кампу ће бити смештени и њихови учитељи, педагози и организатори, односно особље чији је посао брига о деци и програму кампа.

Циљ кампа
Циљ кампа је међусобно повезивање деце из различитих крајева Републике Хрватске те њихово упознавање с богатим културним и верским наслеђем, традицијама и обичајима српског народа с подручја Лике и Далмације.

Време одржавања кампа
Камп ће се одржати у топлом летњом раздобљу средином месеца јула, од 15. до 21.07.2024.

Садржај кампа
Током трајања кампа деца ће посетити околне православне манастире, изворе река те значајније културне знаменитости тога краја. Уз спортско-рекреативни део који укључује посебно организовано учење традиционалног далматинског спорта – балоте, деца ће се учити основама камповања, боравка и сналажења у природи, препознавања посебности кршког крајолика, средоземне климе, биљног и животињског света, кухиње, говора и свакодневних обичаја. На крају боравка, организатори ће припремити велико завршно забавно вече за сву децу, домаћине и учеснике.

Брига о деци
Деци ће бити осигурани топли, кувани оброци и сва инфраструктура нужна за пристојан и угодан боравак (собе, простори за рад, превоз, опрема). Сви сегменти кампа су бесплатни за све пријављене учеснике – храна, превоз, пиће, кориштење опреме и сл. О деци ће се од 0-24 сата бринути тим састављен од десетак професора, педагога, организатора, медицинског особља и волонтера, који ће заједно с њима такођер бити смештени у манастиру Крка.

Како се пријавити?
Пријаве за камп се подносе попуњавањем обрасца на линку доле. Све пристигле пријаве прегледат ће надлежна комисија. Родитељима ће бити послана информација о томе јесу ли деца примљена. Водит ће се рачуна о томе да у кампу буде приближан број дечака и девојчица те да све три регије буду што равноправније заступљене. Предност при избору имат ће деца која похађају неки од мањинских модела наставе, вјеронаука или Програм плус Српског народног вијећа. Рок за пријаве је од  четвртка 06.06. до недеље 16.06.2024.

линк: https://forms.gle/Ba9bc7UkyyTSDnQPA